Comisia Europeană: 665.000 de doze de vaccin Seqirus împotriva gripei aviare

1
- Reclamă -

Autoritatea pentru Pregătire și Răspuns în caz de Urgență Sanitară (HERA) din cadrul Comisiei Europene a semnat în numele statelor membre participante, un contract-cadru comun de achiziții publice pentru furnizarea a până la 665.000 de doze de vaccinuri Seqirus împotriva gripei aviare, precum și o opțiune pentru alte 40 de milioane de doze pe durata contractului, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Grație acestui contract, statele membre participante vor avea acces la contramăsuri medicale pentru prevenirea gripei aviare. constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

„Deși amenințarea gripei aviare pentru populația generală rămâne scăzută, trebuie să protejăm persoanele expuse unui risc mai ridicat, cum ar fi păsările de curte și lucrătorii agricoli sau anumiți medici veterinari. Astăzi anunțăm un acord în numele țărilor participante pentru a asigura accesul la peste 40 de milioane de doze de vaccin împotriva gripei aviare. Suntem pregătiți să luăm măsuri suplimentare în cazul în care situația va evolua în viitor”, a declarat comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, citat în comunicat.

Vaccinul este destinat celor mai expuși la potențiale transferuri de gripă aviară de la păsări sau animale, cum ar fi lucrătorii din fermele de păsări de curte și medicii veterinari. Scopul său este de a preveni răspândirea sau potențialele focare de gripă aviară în Europa, protejând cetățenii și mijloacele de subzistență. Vaccinul este singurul preventiv împotriva gripei aviare zoonotice autorizat în prezent în UE.

Cincisprezece state membre ale UE și SEE participă la această achiziție voluntară împreună cu societatea Seqirus UK Ltd. Contractul permite fiecărei țări participante să ia în considerare contextul său de sănătate publică și să comande vaccinuri în funcție de nevoile naționale.

Vezi și Focar de gripă aviară în Ungaria

- Reclamă -

Durata contractului este de maximum patru ani.

Transporturile sunt în prezent în curs de pregătire în Finlanda pentru vaccinarea imediată a lucrătorilor expuși riscului de expunere, la cererea statului membru. Vor urma expedierile către alte țări participante.

Firma Seqirus UK Ltd deține o autorizație de introducere pe piață modificată la nivelul UE pentru acest vaccin, destinată utilizării la adulți, care protejează împotriva gripei cauzate de tulpinile H5 ale virusului gripal A. Mecanismul UE de achiziții publice comune este prevăzut în Acordul UE privind achizițiile publice comune de contramăsuri medicale, care este semnat de 36 de țări, inclusiv de toate statele membre ale UE și SEE.

Mecanismul permite țărilor participante să achiziționeze în comun contramăsuri medicale pe bază voluntară și flexibilă. Aceste contramăsuri includ vaccinuri, mijloace terapeutice, dispozitive medicale, iar acestea pot fi utilizate ca alternativă sau ca o completare la achizițiile publice la nivel național.

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.