Comisia Europeană a adoptat un pachet suplimentar de măsuri excepţionale pentru sprijinirea sectorului vinicol.
Sectorul vinicol este unul dintre sectoarele agroalimentare care au avut cel mai mult de suferit din cauza schimbării rapide a cererii şi din cauza închiderii restaurantelor şi barurilor din UE, fără ca pierderile să fie compensate de consumul la domiciliu.
Printre aceste noi măsuri se numără autorizaţia temporară ca operatorii să-şi organizeze propriile măsuri de piaţă, majorarea contribuţiei Uniunii Europene la programele naţionale de sprijinire a sectorului vinicol şi introducerea unor plăţi în avans pentru distilarea şi depozitarea de criză.
Printre măsurile excepţionale se află derogarea temporară de la normele Uniunii Europene în materie de concurenţă: Articolul 222 din Regulamentul privind organizarea comună a pieţelor (OCP) permite Comisiei să adopte derogări temporare de la anumite norme ale UE în materie de concurenţă în situaţii de dezechilibre grave ale pieţelor. Comisia a adoptat acum o astfel de derogare pentru sectorul vinicol, permiţându-le operatorilor să se auto-organizeze şi să pună în aplicare măsuri de piaţă fiecare la nivelul său pentru a-şi stabiliza sectoarele, cu respectarea funcţionării pieţei interne, pentru o perioadă maximă de 6 luni. De exemplu, operatorii vor putea să planifice acţiuni de promovare comune, să organizeze depozitarea de către operatori privaţi şi să-şi planifice în comun producţia. O altă măsură o reprezintă majorarea contribuţiei Uniunii Europene: contribuţia Uniunii Europene la toate măsurile din cadrul programelor naţionale de sprijin va fi majorată cu 10%, ajungând la 70%. O măsură excepţională precedentă a majorat deja această contribuţie de la 50% la 60%. Majorările vor oferi sprijin financiar beneficiarilor.
De asemenea, se vor face plăţi în avans pentru distilarea şi depozitarea de criză. Comisia va permite statelor membre să le ofere plăţi în avans operatorilor pentru operaţiunile de distilare şi depozitare de criză aflate în desfăşurare. Aceste avansuri pot acoperi costurile în proporţie de până la 100% şi vor permite statelor membre să îşi utilizeze în întregime fondurile alocate programelor naţionale de sprijin pentru acest an.
În plus faţă de aceste măsuri de sprijinire a sectorului vinicol, şi sectorul fructelor şi legumelor va beneficia de o majorare (de la 50% la 70%) a contribuţiei UE la programele gestionate de organizaţiile de producători.
Citește și: România a importat lactate, ouă și miere de 174,98 milioane de euro
[…] Comisia Europeană a adoptat un pachet suplimentar de măsuri pentru sprijinirea sectorului vinicol […]
[…] Vezi și Comisia Europeană a adoptat un pachet suplimentar de măsuri pentru sprijinirea sectorului vinicol […]