Comisia Europeană a interzis României și Lituaniei să folosească pesticide dăunătoare albinelor

2

Comisia Europeană a interzis României și Lituaniei să autorizeze folosirea de pesticide dăunătoare albinelor. Mai exact, este vorba de două decizii ale Comisiei Europene, care interzic celor două țări să acorde autorizații de urgență nejustificate pentru trei neonicotinoide (imidacloprid, clotianidin și tiametoxam).

Întrucât s-a dovedit că aceste substanțe le sunt dăunătoare albinelor, utilizarea lor a fost deja limitată la nivelul UE.

Vezi și Neonicotinoidele, doar la sfeclă și porumb

România și Lituania au acordat în mod repetat autorizații de urgență care permit utilizarea acestor substanțe cu scopul de a controla anumiți dăunători care afectează unele culturi — autorizații pe care Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) le consideră nejustificate.

Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, a declarat:

„Este prima dată când Comisia adoptă asemenea decizii. Acordarea autorizațiilor de urgență pentru pesticide este posibilă numai dacă sunt

Pactul ecologic european subliniază că sustenabilitatea lanțului alimentar este o prioritate pentru UE și nu putem accepta ca statele membre să utilizeze în continuare pesticide care dăunează mediului și biodiversității, atât timp cât există alternative. De asemenea, Comisia a lansa o bază de date cuprinzând toate autorizațiile de urgență acordate de statele membre.

Vezi și Veninul obţinut de la albinele europene ”remarcabil de eficient” la distrugerea celulelor celei mai agresive forme de cancer mamar

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here