Oile din rasa Raţca, oile cu coarne spiralate

2
- Reclamă -

Oile din rasa Raţca sau oile valahe sunt crescute de sute de ani ȋn Balcani, fiind ȋntȃlnite ȋn Romȃnia, Serbia și Albania și ȋn Ungaria unde ȋn secolul XVIII existau se pare, peste 3 milioane de exemplare.

Ȋn prezent, se mai găsesc doar ȋn zone restrȃnse, unde sunt crescute de pasionaţi. De exemplu, la noi, ȋn 2016, populaţia era estimată la cca 2000-3000 capete.

Numărul acestora a intrat ȋn declin la ȋnceputul secolului XIX, fenomen care a culminat cu distrugerea masivă a efectivelor ȋn timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Oile din rasa Raţca-caracteristici

Caracteristic pentru această rasă este faptul că atȃt masculii cȃt și femelele au coarne lungi și spiralate. Cele ale berbecilor ajung la 50 cm, iar cele ale oilor la 30 cm.

Se cresc pentru carne, lapte și lȃnă.

Mulţi crescători apreciază carnea de miel din care obţin 8-10 kg pe exemplar. Carnea gătită nu lasă gustul de mȃncare grasă, specific cărnii altor rase. Se consumă și uscată, astfel păstrȃnd-se mult timp.

- Reclamă -

Producţia de lapte este de 60-80 litri pe an, mulsul ȋncepȃnd ȋn aprilie și continuȃnd pȃnă ȋn octombrie, lactaţia prelungită fiind favorizată de clima blȃndă, bănăţeană.

Lȃna este asemănătoare celei a caprelor Angora, dar mai moale, cu suviţe răsucite. Firul este lung, de cca 30 cm, cu diametru de 12-40 microni. De la un berbec se obţin cca 2 kg de lȃnă.

Faţa și picioarele sunt maro, iar lȃna de pe corp este maro-ȋnchis, maro deschis sau albă. Se ȋntȃlnesc și indivizi care sunt ȋn ȋntregime negri. Vȃrfurile firelor de lȃna neagră se deschid la expunerea la soare spre roșcat, iar pe măsură ce animalele ȋmbătrȃnesc, spre gri.

La miei, lȃna este creaţă, lucioasă și mai moale decȃt a adulţilor.

Berbecii o greutate de cca 60 kg, iar femelele de 40 kg.

Oile din rasa Raţca au fost deseori folosite la ȋncrucișări cu alte rase pentru robusteţea mieilor, adaptabilitatea și temperamental lor liniștit.

Sunt sedentare, nefiind mutate pe pășuni alpine ȋn transhumanţă. Sunt mai sensibile decȃt alte rase la condiţii meteo nefavorabile.

Sursa foto: http://oldeuropeanculture.blogspot.com

 

- Reclamă -

2 comentarii

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.