Consiliul Concurenţei: preţul laptelui înregistrează reduceri de 20%

3
lapte
- Reclamă -

Negocierile contractelor privind prețul laptelui între lanțurile de magazine şi procesatori s-au finalizat. Preţul laptelui înregistrează reduceri de 20% în cea mai mare parte a magazinelor susține Consiliul Concurenţei.

„Deşi este un acord voluntar, iar retailerii şi procesatorii nu au o obligaţie legală de a participa, aceştia au aderat în număr mare la iniţiativa Guvernului, iar reducerile la preţul laptelui proaspăt românesc ajung până la 34% în cazul unor sortimente disponibile în magazine”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Preţul laptelui românesc, atât cel de 1,5% grăsime, cât şi cel de 3,5%, a înregistrat scăderi la rafturile magazinelor încă din primele zile de la intrarea în vigoare a acordului, conform informaţiilor colectate din platforma Monitorul Preţurilor.

„Reducerile de preţ sunt acordate exclusiv de retaileri şi procesatori şi nu trebuie să afecteze fermierii, respectiv preţul laptelui la poarta fermei, ci, dimpotrivă, prin stimularea consumului autohton va creşte cererea, iar producătorii locali vor vinde mai mult”, a adăugat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Citește și Prețul laptelui scade cu 20% la raftul magazinelor

Reamintim că acordul voluntar între retaileri şi procesatori pentru reducerea preţului pentru laptele proaspăt de consum a fost convenit la întâlnirea premierului Nicolae Ciucă, cu reprezentanţi ai fermierilor, ai procesatorilor din industria alimentară, ai Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România şi ai Asociaţiei Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România, pentru o perioadă de şase luni, începând cu data de 1 mai.

- Reclamă -

La acordul voluntar privind reducerea preţului laptelui participă, în prezent, toate marile reţele comerciale şi toţi procesatorii care îndeplinesc condiţiile: să comercializeze lapte proaspăt, românesc care costa peste 7 lei/litru (fără să fie inclus în vreo promoţie) la data întâlnirii de la Guvern (11 aprilie 2023).

Consiliul Concurenţei s-a implicat în acţiunile de implementare a acestui acord pentru a îndruma companiile interesate să participe astfel încât să nu rişte încălcarea regulilor de concurenţă.

Consiliul Concurenţei va monitoriza această iniţiativă împreună cu instituţiile responsabile, precum Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), utilizând aplicaţia Monitorul Preţurilor la Alimente, şi va prezenta informaţiile Guvernului care va decide dacă se impun măsuri.

- Reclamă -

3 comentarii

  1. […] Negocierile contractelor privind prețul laptelui între lanțurile de magazine şi procesatori s-au finalizat. Preţul laptelui înregistrează reduceri de 20% în cea mai mare parte a magazinelor susține Consiliul Concurenţei. „Deşi este un acord voluntar, iar retailerii şi procesatorii nu au o obligaţie legală de a… Cititi mai multe aici: Consiliul Concurenţei: preţul laptelui înregistrează reduceri de 20% […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.