Contaminarea produselor ecologice: Cum se poate păstra o producție ecologică sănătoasă

0
- Reclamă -

Contaminarea produselor ecologice cu pesticide convenționale este o amenințare la adresa oricărui producător, dar și consumatorilor. Află în acest articol care sunt măsurile de protecție necesare pentru a menține o producție ecologică sănătoasă.

Pesticide folosite în agricultura ecologică

Motivul principal pentru achiziționarea alimentelor ecologice, conform studiilor, este în mod clar sănătatea. Totuși, din ce în ce mai multe persoane declară că ar consuma alimente ecologice din motive de mediu. De asemenea, există un interes crescând în consumarea produselor la care nu s-au aplicat produse de sinteză chimică, precum și pentru alegerea unui sistem de producție compatibil cu conservarea mediului înconjurător.

Conform ultimului raport al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, în 79% din alimentele ecologice analizate nu s-au detectat reziduuri de pesticide, comparativ cu 58% din alimentele convenționale. Astfel, în timp ce alimentele ecologice de obicei au mai puține reziduuri de pesticide, acest lucru nu înseamnă că sunt complet lipsite de acestea.

Totuși, majoritatea reziduurilor identificate în probele de alimente ecologice provin din pesticide autorizate, cum ar fi compușii de cupru, care constituie majoritatea reziduurilor detectate. Se identifică și substanțe care se produc natural, cum ar fi bromura sau reziduuri provenite din degradarea produselor de dezinfectare, cum este cazul cloratelor, precum și contaminanți persistenți în mediu proveniți din substanțe interzise de mult timp.

Cum se poate păstra o producție ecologică sănătoasă

- Reclamă -

Conform măsurilor care reglementează producția ecologică la nivel european, este responsabilitatea producătorilor ecologici să adopte toate măsurile de precauție în toate etapele producției, pregătirii și distribuției produselor ecologice care sunt necesare pentru a evita prezența substanțelor și produselor neautorizate în produsele ecologice.

Măsurile pentru prevenirea contaminării:

  • Instalarea gardurilor sau a cortinelor vegetale/nevegetale: Sunt bariere fizice ce pot ajuta la prevenirea translatării accidentale a pesticidelor sau altor substanțe de sinteză chimică din terenurile de cultură convenționale către terenurile de cultură ecologică.
  • Stabilirea benzilor de siguranță: Benzi care aparțin terenurilor ecologice adiacente celor convenționale. Produsele provenite din aceste benzi, deși obținute prin metode de producție ecologică, din precauție nu pot fi comercializate folosind indicațiile protejate de producția ecologică.
  • Controlul și curățarea mașinilor mixte: Un alt motiv important de contaminare este utilizarea mașinilor mixte, adică utilizarea în comun a mașinilor pentru producția ecologică și pentru producția convențională (mașini de tratamente fitosanitare, semănători, recoltatoare). Așadar, este necesară o curățare meticuloasă și eficientă în vederea eliminării resturilor de produse fitosanitare neautorizate în producția ecologică.
  • Gestionarea depozitelor: În cazul manipulării produselor ecologice și non-ecologice, este necesar să se stocheze produsele ecologice separat de celelalte produse, pentru a evita amestecarea sau contaminarea cu substanțe care nu respectă normele de producție ecologică.
  • Controlul transportului: Operatorii ecologici trebuie să garanteze că ambalarea și transportul produselor ecologice se realizează în recipiente, containere sau vehicule adecvate și sigilate, care să împiedice amestecarea sau contaminarea cu produse neautorizate în producția ecologică.

Sursa: g4food.ro

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.