Coridor maritim pe Marea Neagră pentru cerealele din Ucraina

2

Rusia şi Turcia au convenit să continue discuţiile privind un potenţial coridor maritim sigur în Marea Neagră pentru exportul de cereale din Ucraina, după discuţiile de la Moscova, a transmis ministerul turc al Apărării.

 

Într-o declaraţie, ministerul turc al Apărării a transmis că o navă turcească de marfă uscată, Azov Concord, a părăsit Mariupol în siguranţă, ca urmare a discuţiilor, şi a adăugat că a fost prima navă străină care a părăsit portul de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie.

Mariupol, situat pe coasta de sud a Ucrainei, a căzut sub controlul forţelor ruse şi separatiste în luna mai, după un asediu care a durat luni de zile.

Ucraina este unul dintre principalii furnizori mondiali de grâu, dar transporturile au fost oprite de invazia Rusiei, provocând penurii alimentare la nivel mondial.

Organizaţia Naţiunilor Unite a făcut apel la ambele părţi, precum şi la vecinul maritim Turcia, pentru a fi de acord cu un coridor.

În timp ce Moscova doreşte ridicarea anumitor sancţiuni occidentale pentru a ajuta la facilitarea exporturilor de cereale şi îngrăşăminte, Kievul caută garanţii de securitate pentru porturile sale pentru a accepta planul condus de ONU. De asemenea, Ucraina a declarat că nu se poate ajunge la niciun acord fără aprobarea sa.

Turcia, membră a NATO, a purtat discuţii directe cu Moscova şi ONU pe marginea planului, dar a declarat că sunt necesare mai multe pentru a ajunge la un acord.

811 fermieri vor primi fonduri europene în cuantum total de 448,2 milioane de euro

2 comentarii

  1. […] Rusia şi Turcia au convenit să continue discuţiile privind un potenţial coridor maritim sigur în Marea Neagră pentru exportul de cereale din Ucraina, după discuţiile de la Moscova, a transmis ministerul turc al Apărării.   Într-o declaraţie, ministerul turc al Apărării a transmis că o… Cititi mai multe aici: Coridor maritim pe Marea Neagră pentru cerealele din Ucraina […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here