Campania de recoltat este în plin în sudul țării, în timp ce în Moldova fermierii abia acum se pregătesc să intre la rapiță și orz. În Ardeal s-a început de circa o săptămână, iar recoltele sunt încurajatoare. Mai prost este însă când vine vorba de prețuri, pentru că spre deosebire de ceea ce se întâmplă pe bursele din străinătate, la noi tendința este inversă, după cum se plâng agricultorii. Aceasta înseamnă că în loc să crescă, prețurile o iau tot în jos, ba chiar au ajuns să fie mai mici chiar față de cele de anul trecut, cum se întâmplă la grâu, de exemplu.
“La rapiță, prețul s-a dat în jos săptămâna trecută și nu s-au mai făcut contracte. Pe bursă, prețurilor o iau în sus, pe când la noi merg tot în jos”, afirmă Doru Andrici, un fermier din Botoșani, care lucrează circa 700 hectare de teren agricol.
Si Gheorghe Țuțuianu, un agricultor care lucrează circa 4.000 ha în județele Ialomița și Călărași, vorbește de prețul scăzut la rapiță, mai mic chiar și față de acim o lună, când a contrat circa 70% din recoltă.
VEZI: Francezii se așteapta la creșterea prețurilor la cereale
“Contractele pe care le-am avut înainte se situează între 1.500 si 1.600 de lei pe tona, vorbim de preț la Constanța sau la poarta beneficiarului.În prezent, prețul rapiței a scăzut cu 5-6 lei/tonă, ceea ce nu prea este bine, pentru că noi am fi așteptat un preț mult mai bun față de ce am avut la momentul contractării, în urmă cu o luna”, a precizat Țuțuianu.
Nici la grâu, situația nu este mai bună. Fermierii primesc în jur de 590 lei/tonă, un nivel mai mic față de cel de anul trecut.Ori ca sa îți acoperi costurile, trebuie neapărat să obții o producție de peste 7 tone/ha, susține Ilie Dan, un agricultor din Ilfov.
“Este puțin pentru că nu în toate zonele s-a realizat peste 7 tone/ha. Ținând cont că prețurile sunt destul de ridicate la toate inputurile, credem că un preț acoperitor ar fi de 650 de lei pe tona”, a declarat Dan.