De ce ar trebui crescătorii de vaci din Europa să se teamă de cei din Canada?

0
crescatori-bovine-europa-canada-acord-CETA
- Reclamă -

Un studiu realizat de către cercetători francezi arată că Accordul comercial Ceta între UE și Canada, care ar urma să fie ratificat în data de 15 februarie la Parlamentul European, ar putea destabiliza sectorul de creștere a bovinelor, dar și consumatorii europeni. „Analiza acordului de liber schimb între UE și Canada în sectorul produselor animale” a fost realizată de către francezii de la Agro Paris Tech, Institut de l’Élevage et Institut du Porc. 

Cercetătorii francezi sunt îngrijorați de faptul că sistemul de creștere și îngrășarea a bovinelor în Canada este mult mai competitiv decât cel european – exploatații gigant cu efective cuprinse între 5 000 și 100 000 capete, arată agrisalon.com.

De asemenea, avem de-a face și cu un grad mare de concentrare în sector. Grupul brazilian JBS și americanii de la Cargill sacrifică circa 90% din efectivele de bovine din vestul Canadei, adică 8, respectiv 4 milioane de tone de carne pe an. Comparativ, în Europa vorbim de 500.000 de tone pe an în cazul unor firme precum Vion și Bigard. Nu în ultimul rând, în Canada vacile pot să consume proteine animale procesate (făină de pește, de pasăre sau de porc), interzise în Europa.

Citește și:  Aloe Vera, o plantă cu efecte terapeutice cunoscute încă din antichitate

 

Încheierea unui acord comercial cu Canada va avea ca efect inclusiv majorarea deficitului comercial european la oleaginoase (rapiță și semințe de rapiță), dar și la cereale în relația dintre cele două părți, mai atrag atenția autorii studiului.

Sursă foto: www.pixabay.com

- Reclamă -
- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.