Culturile de sfeclă, floarea soarelui şi porumb în pericol

2

Coordonatorul Oficiului Fitosanitar Mureş, Marian Pogăcian, a anunţat  în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural Mureş, că începând de anul viitor culturile de sfeclă, floarea soarelui şi porumb din România vor avea probleme foarte mari din cauza interzicerii tratării seminţelor cu neonicotinoide, un insecticid interzis în Uniunea Europeană, neexistând o altă soluţie la dăunătorii de sol din ţara noastră.

„În Uniunea Europeană sunt scoase de vreo patru ani, România, Bulgaria şi Ungaria au avut derogare pe patru ani (…) Ei le pot interzice pentru că nu au problemele pe care le au ţările cu terenuri foarte fertile, cum este România, Bulgaria sau Ungaria, unde agenţii dăunători sunt foarte agresivi. Avem viermii sârmă, cei din genul agriotes, răţişoara porumbului (tanymecus) sau purice la rapiţă, sunt nişte dăunători deosebiţi care pot compromite cultura. Atunci noi insistăm şi cu organizaţiile fermierilor încercăm să obţinem, cu ajutorul Ministerului Agriculturii, derogări pentru a utiliza aceste produse, pentru că tehnic nu avem variante. Ce există acum sunt substanţe care funcţionează mai mult ca nişte repelenţi, adică se apropie de sămânţă dar dispare aceste efect repelent. Şi atunci pagubele sunt deosebite. Neonicotinoidele sunt interzise cu excepţia spaţiilor protejate, însă în seră şi solarii e permis, dar în câmp nu mai este permis demult. Am avut derogare pentru rapiţă, în anul acesta nu mai avem – aici ar exista o variantă, care este mai scumpă, dar este o variantă tehnică viabilă – dar nu ştiu ce vom face la primăvară cu sfecla, floarea soarelui şi porumbul în special”, a declarat Marian Pogăcian.

Pogăcian a precizat că decizia UE de a interzice pesticidele vine pe fondul solicitărilor formulate de organizaţiile de mediu, pentru protejarea albinelor.

Citește și: UE a adoptat măsuri pentru ajutorul fermierilor afectați de secetă

2 comentarii

  1. […] “Este clar că aceasta va fi o problemă uriaşă în Franţa şi situaţia este îngrijorătoare. Nu mai putem să ne aşteptăm la randamente apropiate de media ultimilor cinci ani. Chiar dacă vom avea vreme bună în iulie şi august, asta nu va ajuta sfecla afectată să revină la o condiţie normală”, a declarat Timothe Masson, agronom la Asociaţia cultivatorilor de sfeclă de zahăr din Franţa, Timothe Masson.Culturile de sfeclă, floarea soarelui şi porumb în pericol […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here