Cum a ajuns industria românească a lactatelor de la 400 fabrici acum 5 ani, la 70

1
- Reclamă -

Numărilor fabricilor de lapte din România s-a redus semnificativ în ultimii ani, lucru care de altfel s-a întâmplat și în alte sectoare de activitate. În numai cinci ani, de exemplu, numărul unităților de procesare s-a micșorat de la 400 la circa 70, după cum spune Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL).

În România, în 2015 s-au procesat circa 900.000 de tone de lapte, față de 880.000 de tone de lapte, în 2014. Deși a avut o cotă de procesare de 1,2 milioane de tone de lapte, țara noastră nu a sărit niciodată de un milion de tone, susține Dorin Cojocaru. De remarcat faptul că un număr de nouă companii procesează undeva la 75% din producția internă de lapte, fenomenul de concentrare simțindu-se prezent din ce în ce mai mult. Restul este procesat de firmele care lucrează în sistem integrat sau colectează laptele de la producători din zonă. Cea mai mare parte a acestora au o piață regională, însă există și cazuri de firme care au intrat pe diverse nișe de piață.

Producția locală este de circa patru milioane de tone.

O dată cu dispariția fabricilor autohtone, a avut loc și intrarea celor mai mari producători autohtoni în portofoliul multinaționalelor. Așa s-a ajuns ca la momentul actual, în top 10 companii de lactate prezente pe piața locală, numărul firmelor românești să fie mai mult decât insignifiant: doar trei producători Albalact, Simultan și Lactag, dintre care unul este în curs de preluare (Albalact), iar un altul în insolvență. Din păcate, nici viitorul companiilor românești din lactate nu se anunță deloc bun.

“Dacă vă uitati pe un top (n.red – top nouă procesatori) al companiilor, veți vedea că nu mai sunt români, adică acum sunt, dar peste câteva luni nu vor mai fi. Cele nouă fabrici de lapte din top procesează 72% din laptele care merge către procesare, în timp ce restul producției este procesată de către făbricuțele care au ferme integrate sau care colectează lapte din zonă’’, a declarat Dorin Cojocaru, președintele APRIL la o conferință pe teme de agricultură.

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.