Se apropie primăvara şi cum cântecele păsărilor deja răsună în parcuri şi păduri, iată câteva sfaturi pentru a atrage în grădina dumneavoastra unele dintre speciile cele mai îndrăgite.
Exista patru elemente strict necesare: hrană, apă, adăpost şi locuri pentru cuibărit.
Deoarece a păsările au evoluat în anumite habitate, asigurati-vă că aţi plantat în grădina specii de plante originare din zona în care vă găsiţi. Aveti grijă să existe surse de fructe şi seminţe cât mai mult timp din an. Coniferele sunt de mare ajutor oferind atât adǎpost cât şi hrană pe perioada iernii.
Cum marea majoritate a păsărilor îşi hrănesc puii cu insecte, trebuie să evitaţi folosirea insecticidelor.
Păsările sedentare (care nu migrează toamna) găsesc greu hrană pe perioada iernii, înfometarea fiind una dintre principalele cauze ale mortalităţii în sezonul rece.
Specii insectivore precum piţigoii, ţiclenii, măcăleandrii, ciocănitorile şi mierlele se orientează în această perioadă spre alte surse aşa că vor fi bucuroase să consume seminţele aşezate în hrănitori. Le puteţi oferi: seminţe de floarea soarelui, dovleac, cânepă, ovăz, mei etc
Nu folosiţi niciodată seminţe cu sare!!!
Nu hrăniţi păsările cu pâine, biscuiţi şi alte produse de acest gen!
Pe lângă acestea, se mai pot oferi şi mere, scoruş, porumbe, miez de nucă, arahide, carne fiartă, gălbenuş de ou, slănină (nesărată şi neafumată), untură de porc.
Protejaţi hrănitorile împotriva pisicilor plantând în jurul lor tufe cu spini, de exemplu de măceş sau cătina. Păsările vor consuma fructele cu mare plăcere.
Varianta cu hrănitori suspendate este şi mai potrivită.
Aveţi grijă să aşezaţi hrănitorile în zone ferite, departe de surse de zgomot şi locurile pe unde se circulă frecvent.
Este de preferat să fie aşezate mai multe hrănitori mici în loc de una de dimensiuni mari. Astfel păsările îşi pot alege.
Hrana trebuie pusă dimineaţa devreme şi după-masa.
Resturile ramase şi excrementele trebuie curăţate periodic pentru a evita îmbolnăvirea păsărilor.
O sursă de apă proaspată pentru băut şi unul sau mai multe locuri pentru scăldat vor asigura atractivitatea grădinii dumneavoastra. Un vas cu adâncime de 2,5 cm-10 cm, în care se aşează 1-2 pietre plate, ofera condiţii potrivite pentru diverse specii de păsări.
Un bazin cu apa proaspată poate aduce în grădina şi păsări care se afla în plină migraţie, specii pe care în mod normal nu le-aţi vedea.
După un zbor lung şi obositor nimic nu se compara cu o baie bună.
Aveţi grijă să plantaţi suficienţi arbori, arbuşti şi tufe în care păsările să se poată adăposti de prădatori, de vânt, ploaie, ninsoare şi să îşi facă cuib.
Plante cu diverse înălţimi, zone cu flori, plantate în straturi dese şi tufe cu spini asigură o bună protecţie. Copacii uscaţi sunt un loc perfect de cuibărit pentru multe specii de păsări (ex.ciocănitori) aşa că dacă aveţi posibilitatea, păstraţi-i în grădină.
Grămezi de crengi aşezate în diverse locuri în grădină pot de asemenea, asigura locuri în care păsările se pot ascunde.
Coridoarele de vegetaţie le permit să caute hrana fără să se expună pericolului de a fi atacate de răpitoare.
Dacă doriţi să le daţi o mână de ajutor în perioada de cuibărit, puteţi să montati casuţe pentru păsări.
Căsuţele trebuie să aibă o scurgere bună, să nu fie aşezate cu intrarea spre zona din care bate vântul, să aibă o venţilatie bună.
Curăţaţi-le toamna pentru a evita rsăpândirea paraziţilor.
Drept răsplată, pe lângă cântecele minunate veţi putea creşte fructe şi legume organice, fără să utilizati insecticide, zburătoarele ocupându-se de aceasta problema.
Dana Canari, biolog
Sursa: SOR