Fermier: 2016 va fi un an dezastruos pentru mulți agricultori

0
temperaturile ridicate
temperaturile ridicate
- Reclamă -

După un an 2015 foarte dificil pentru o mare parte a fermierilor, din cauza secetei care a redus semnificativ producția, dar și a prețurilor mici la cereale, nici 2016 nu se anunță prea grozav pentru agricultori, susține Adrian Mocanu, președintele Asociației Producătorilor Agricoli Prahova.

Acesta spune că există numeroși fermieri care au încheiat anul 2015 pe pierdere, iar pentru ei 2016 se anunță cu atât mai dificil.

“Știu destule cazuri de agricultori care au păstrat cerealele în silozuri să le vândă în iarnă, cu costurile de depozitare aferente, iar acum prețurile sunt mai mici decât la recoltare“, afirmă Mocanu.

Situația este deosebit de grea, în condițiile în care nici subvenția pe suprafață nu a fost plătită de către APIA și nici nu se întrevede prea curând ca aceasta să intre în conturi, ori în această perioadă agricultorii au nevoie de bani pentru a realiza fertilizarea culturilor, fără să mai vorbim că vor trebui să se apuce de semănat în primăvară.

CITEȘTE ȘI Strategie de business: Fermierii încep să-și diversifice culturile

“Marea majoritate a femrierilor au luat tot ce au avut nevoie (n.red – inputuri) pe datorie. În vară, la recoltare, când prețul grâului la recoltare va ajunge la 50 de bani pe kilogram, va fi jale“, declară Mocanu.

- Reclamă -

În prezent, prețurile pe piața internă variază în jurul a 67 de bani pe kilogram la grâu, respectiv 58 de bani pe kilogram la porumb, valori sub prețurile din vară. Potrivit oficialilor de la Bruxelles, nici perspectivele privind prețurile pe piața internațională pentru următorii zece ani nu sunt încurajatoare, fiind preconizată o stabilizare a acestora, însă la un nivel inferior celui din prezent. O evoluție similară a prețurilor este așteptată și pentru alte materii prime precum laptele și carnea, cu efecte dezastruoase asupra sectorului zootehnic.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.