Strategie de business: Fermierii încep să-și diversifice culturile

1
irigatii
irigații
- Reclamă -

Județul Timiș este o importantă zonă agricolă a țării, renumită pentru producțiile mari de cereale. În ultimii ani, fermierii au adoptat o nouă strategie de business și au început să-și diversifice activitatea și să se uite și spre alte culturi decât cele intrate deja în tradiție. Este o strategie la care apelează tot mai mulți agricultori, și pe bună dreptate, numai dacă ne gândim la seceta de anul trecut. În 2015, de exemplu, producțiile la grâu și rapiță au fost bune în zonă, dar la porumb au fost pierderi și de până la 40%, spune Samson Popescu, un cunoscut fermier din localitatea Cărpiniș. Acesta este și motivul pentru care în toamnă a decis să mărească suprafețele cu rapiță și să se gândească la culturi de plante medicinale.

“Am pus rapiță pentru că se vinde repede și o să am nevoie de bani în vară. Anul trecut, au fost producții bune, însă nu se întâmplă mereu așa. Cel mai bine am ieșit la grâu, spre deosebire de porumb, unde din cauza secetei, recolta a fost mai mică cu circa 40%“, a declarat Samson Popescu.

CITEȘTE ȘI Morcovul, cultivat din vremuri străvechi

În 2015, acesta a obținut o producție de 6 tone de grâu la hectar, respectiv 6,5-7 tone/ha de porumb, comparativ cu 9-10 tone/ha, cât se obține într-un an normal. Popescu spune că a vândut producția la recoltare, pentru că nu are unde să o depoziteze și oricum nu renta să plătească depozitarea în silozuri în așteptarea creșterii prețurilor, în condițiile în care momentul de vârf este preconizat abia în luna martie.

Pentru acest an, fermierul din Cârpiniș ia în calcul introducerea în cultură a plantelor medicinale. Se gândește în mod deosebit la coriandru, pentru că a mai cultivat în trecut această plantă. Nu va face însă lucrurile la întâmplare, vrea să prospeteze piața și să vadă dacă într-adevăr există cumpărători ca să nu rămână cu producția. Nu în ultimil rând, trebuie să vadă și dacă mașinile și echipamentele agricole pe care le deține se pretează la această cultură deoarece nu rentează să le închirieze. O strategie de business spre care se orientează tot mai mulți fermieri.

- Reclamă -

un comentariu

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.