Cum se poate scăpa grădina de melci?

1
Cum poti scapa de melci

Cum se poate scăpa de melci? Melcii consuma plantele din gradina, iar una dintre principalele metode de combatere sunt aricii.

  • Presăraţi în jurul plantelor coji de ou pisate sau resturile care rămân după ce aţi măcinat cafea. Acestea vor face dificilă deplasarea melcilor.
  • Aşezaţi jumătăţi de portocale sau grapefruit stoarse de zeamă, în grădină. Acestea vor atrage melcii pe care puteţi ulterior să îi adunaţi şi să îi duceti într-o zonă cu vegetaţie sălbatică.
  • Melcii sunt atraşi şi de bere, pe care de asemenea, o puteţi folosi pentru a atrage melcii în vederea strângerii acestora.
  • Schimbaţi programul de udare a grădinii. Deoarece aceste animale sunt atrase de zonele umede, udaţi plantele dimineaţa devreme, astfel încât seara, când melcii sunt cei mai activi, solul va fi uscat la suprafaţă.
  • Plantaţi usturoi lângă culturile cele mai atacate, acesta conţinând substanţe care îndepartează melcii. Daca nu aveti spaţiu suficient, atunci folosiţi un spray cu usturoi pe care să îl aplicaţi după fiecare ploaie.

melc1Fierbeţi 2 bulbi de usturoi pisaţi într-un litru de apă timp de 5 minute. Strecuraţi, completaţi cu apă pentru a reface cei 2l. Folosiţi o lingură de soluţie la 3,7 l de apă şi stropiţi.

  • Algele aşezate în jurul culturilor ţin departe melcii datorită conţinutului de sare.
  • Amenajaţi un mic iaz în curte pentru a încuraja amfibienii să vă viziteze grădina. Aceştia vor consuma o parte din melci.

Ariciul, un mare consumator de melci

Săpaţi o groapă de dimensiunea vasului pe care vreţi să îl folosiţi, aşezaţi pământ pe marginea acestuia, aşezaţi pietriş pe fund şi spre margine astfel încât broaştele să poată sări uşor. Plantaţi în iaz plante acvatice cumpărate de la magazinele specializate.

Nu luati plante din natură!

Amenajaţi iazul într-o zonă care să aibă soare, dar şi umbră. Nu îl plasaţi sub copaci pentru a nu se umple cu frunze.

Nu folosiţi apă de la robinet ci aşteptaţi să se umple cu apă de ploaie.

  • Aricii sunt alţi “musafiri” pe care este indicat să îi aveţi în curte. Cum aceştia călătoresc în jur de 1,5 km/noapte în căutarea hranei, trebuie ajutaţi prin crearea unor “portiţe” în gard prin care sa poata trece dintr-o curte în alta sau dinspre câmp în curte şi înapoi.

melc ariciLăsaţi o parte a grădinii necultivată, astfel încât aricii să aibă unde să se adăpostească. Un loc preferat de arici sunt zonele gardurilor vii.

Nu folosiţi otrăvuri pentru melci. Aricii se pot îmbolnăvi consumând melci otrăviţi.

Aşezaţi la umbră un vas puţin adânc în care să puneţi apă de băut pentru arici.

Nu adunaţi toate frunzele care cad pe sol şi nu strangeti toate crengile pentru ca acestea sunt locurile în care aricii îşi găsesc hrana: melci, insecte, viermi.

Autor: Dana Canari, Biolog

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here