Otvos Mozes, crescător din Covasna: Laptele din România este sănătos și cel mai bun

0
Otvos Mozes, in centrul fotografiei
- Reclamă -

Laptele românesc este cel mai bun și trebuie folosit de toată lumea, a declarat miercuri la protestul din Capitală, Otvos Mozes, un cunoscut fermier din Covasna, cu referire la scandalul din piață care are în centru producătorul de lactate argeșean Brădet.

‘’Copiii care s-au îmbolnăvit nu au băut lapte românesc. Produsele proaspete se fac din laptele din România. Acesta este sănătos și cel mai bun, trebuie folosit de toată lumea”, a declarat, miercuri, la protestul din Capitală fermierul din Covasna.

Crescătorii de vaci au atras atenția autorităților asupra importurilor tot mai mari de lapte și produse lactate din afară, care au invadat hipermarketurile din România, în detrimentul produselor locale. Ei vor ca produsele realizate în România să poarte eticheta lapte românesc, în cazul în care acesta este asigurat în totalitate de pe piața locală, sau în caz contrar, să fie specificate procentele de lapte provenit din țară, respectiv din import. Sunt aspecte cu care însă, procesatorii și firmele multinaționale nu sunt de acord.

Fermierii s-au mai plâns ;i de întârzierile cu care primesc subvențiile, în timp ce ei sunt obligați să-și plătească dările către stat la timp. Nu doar că nu dispun de bani pentru investiții și dezvoltarea afacerii, ci dimpotrivă, au ajuns să-și vândă pământul la prețuri de nimic.

“Am ieșit în stradă din cauza lipsurilor, omul nu are putere să cumpere un tractor tractor, să facă nimic. De aceea a ajuns să vândă pământul, vine străinul și îl ia la 2.000 de euro hectarul”, a spus Ion Sima, un fermier din Făgăraș.

Interzicerea vânzării de terenuri către străni va fi discutată marțea viitoare în Parlament, a declarat președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FBCR), Claudiu Frânc, după întâlnirea avută cu parlamentarii din Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților.

- Reclamă -

Pe lista revendicărilor s-a mai aflat modificarea Legii 321, cerând desființarea taxelor de raft, precum și delimitarea produselor realizate !00% din lapte, de cele care ‘’n-au nimic cu laptele’’.

Ministerul Agriculturii se împrumută de la Finanțe

Coincidență sau nu, în aceeași zi cu protestul fermierilor, care după amiază s-au mutat în fața Guvernului, Ministerul Agriculturii s-a împrumutat la Finanțe cu suma de 3,6 miliarde de lei, bani care vor merge către APIA pentru plata subvențiilor, urmând ca suma să fie decontată ulterior de către Bruxeles.

Întârzierea plății subvențiilor s-a aflat pe lista principalelor revendicări ale fermierilor la protestul de miercuri.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.