Curtea de Apel Târgu Mureş a decis suspendarea vânătorii pentru 25 de specii de păsări

1
pasari salbatice
- Reclamă -

Curtea de Apel Târgu Mureş a decis suspendarea vânătorii pentru 25 de specii de păsări, pentru sezonul 2021-2022, în urma unei acţiuni iniţiate în instanţă de Asociaţia OTUS împotriva Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, a anunţat, luni, Societatea Ornitologică Română (SOR).

 

„Curtea de Apel Târgu Mureş a decis, pe 26 noiembrie, suspendarea pentru sezonul 2021-2022 a cotelor de vânătoare pentru 25 de specii de păsări. Decizia, care survine unei acţiuni în instanţă deschise de Asociaţia OTUS, nu este definitivă, dar este executorie şi se aplică de la momentul pronunţării. (…) Prin urmare, nu mai poate fi vânată niciuna din cele 25 de specii la care face referire decizia judecătorească: cioară grivă, cioară de semănătură, ciocârlie de câmp, cocoşar, coţofană, gaiţă, găinuşă de baltă, gâscă de vară, gârliţă mare, graur, guguştiuc, ieruncă, lişiţă, porumbel gulerat, porumbel de scorbură, prepeliţă, raţă mare, raţă mică, raţă moţată, raţă sunătoare, sitar de pădure, stăncuţă, sturz de vâsc, sturz cântător, turturică”, a arătat luni, într-un comunicat de presă, Asociaţia Ornitologică Română.

 

Demersul asociaţiei a fost susţinut de Federaţia Coaliţia Natura 2000 şi Asociaţia Declic, iar judecătorii au dispus suspendarea Ordinului nr. 1460/2021, emis de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, privind aprobarea cotelor de recoltă pentru 25 de specii de păsări admise la vânătoare pentru sezonul 2021-2022.

- Reclamă -

Vezi și Carnea de bibilică, de la business, la beneficii pentru organism

„Societatea Ornitologică Română (SOR) a atras atenţia de nenumărate ori că procedura prin care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor stabileşte cotele de vânătoare nu are o bază ştiinţifică. Potrivit legii, statul român are obligaţia să calculeze cotele de vânătoare în baza unor metodologii clare prin care să stabilească numărul de indivizi care pot fi împuşcaţi fără ca populaţia speciei respective să fie afectată. SOR a solicitat în repetate rânduri o metodă de calcul transparentă şi bazată pe date ştiinţifice pentru stabilirea cotelor de recoltă anuale, care să aibă în vedere productivitatea şi mortalitatea ca indicatori ai ratei de supravieţuire a acestor specii astfel încât să fie asigurată capacitatea de refacere a populaţiilor speciilor admise la vânătoare”, a declarat directorul executiv al SOR, Dan Hulea.

În comunicatul de presă se mai precizează că, în lipsa unor metodologii clar reglementate, care să ia în calcul argumente ştiinţifice pentru stabilirea cotelor de recoltă, se impune un dialog cu specialiştii din domeniu pentru ca activitatea de vânătoare să se poată desfăşura fără a pune în pericol populaţiile de păsări.

Vezi și TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE FAZAN – ÎN 9 MINUTE

„Acest rezultat atrage încă o dată atenţia asupra faptului că este imperativ ca aceste cote să se bazeze pe fundamente ştiinţifice solide. Această victorie va asigura încă un sezon de vânătoare linişte păsărilor de interes cinegetic, dar suntem conştienţi că mai avem un hop mare în cale: modificarea Legii 407/2006. Această modificare a fost atacată la CCR deoarece, la fel ca ordinul în cauză, acest act normativ nu are la bază fundamentarea ştiinţifică. Prin această cale facem, din nou, un apel către preşedintele României să acţioneze în beneficiul Naturii şi nu împotriva ei, să aibă curajul de a retrimite legea în Parlament pentru reexaminare”, a declarat preşedintele Asociaţiei Grupul Milvus, Papp Tamas.

Societatea Ornitologică Română a precizat că este al doilea an consecutiv în care Curtea de Apel Târgu Mureş dispune de urgenţă suspendarea Ordinului ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, care reglementează stabilirea cotelor de vânătoare pentru unele specii de păsări admise la vânătoare.

- Reclamă -

un comentariu

  1. […] Curtea de Apel Târgu Mureş a decis suspendarea vânătorii pentru 25 de specii de păsări, pentru sezonul 2021-2022, în urma unei acţiuni iniţiate în instanţă de Asociaţia OTUS împotriva Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, a anunţat, luni, Societatea Ornitologică Română (SOR).   „Curtea de Apel… Cititi mai multe aici: Curtea de Apel Târgu Mureş a decis suspendarea vânătorii pentru 25 de specii de păsări […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.