Daea: Guvernul a acţionat de fiecare dată corect, rapid şi eficient

1

Ministrul Agriculturii Petre Daea a răspuns la acuzaţiile preşedintelui Klaus Iohannis susţinând că guvernul a acţionat corect şi eficient şi a luat la timp măsuri pentru a preveni o epidemie de pestă porcină.

„Guvernul a acţionat de fiecare dată în mod corect, rapid şi eficient, (…) şi în anul 2017 şi în cursul acestui an până la această dată. Că a acţioant rapid şi corect o constituie faptul că în 2012, la graniţa cu România, Ucraina avea focar de pestă porcină. Este primul semnal pe care noi l-am avut în evidenţă şi care ne atrăgea atenţia. Noi, Guvernul şi structurile statului, nu au stat cu mâinile încrucişate, pentru că din 2012 şi până la primul focar din România din 2017, atestă faptul că România a luat măsuri de a preveni intrarea acestui virus în ţară. (…) Ancheta epidemiologică a arătat că această contaminare a fost posibilă prin intrarea în ţară a unor produse de origine animală, care nu au fost verificate. Tot timpul în analizele pe care le-am avut (…) am venit cu măsuri concrete, inclusiv de schimbări ale actelor normative. Din nefericire, nu suntem în situaţia de a spune ţării că le-am dat banii pentru despăgubiri întrucât s-a întârziat destul de mult şi cu efecte deosebite, rectificarea bugetară şi ANSVSA, care este unitatea de plată, practic este unitatea care are buget separat şi care operează cu aceste instrumente de despăguiri nu a putut acorda la timp banii. De aceea există această situaţie cu o diferenţă nepermis de mare între dosarele care au fost verificate pentru a fi autorizate la plata efectivă. Între 84 de dosare şi 1.600 de dosare este o diferenţă foarte mare. (…) În momentul în care se face rectificarea bugetară, când primim bani pentru ANSVSA, ANSVSA este pregătit să plătească aceste sume la cei care au dreptul”, a declarat miercuri ministrul Agriculturii Petre Daea, într-o conferinţă de presă pe tema ultimelor măsuri luate pentru combaterea virusului pestei porcine.

Daea a mai declarat că „nu poate să-şi demonstreze incompetenţa, ci competenţa şi acţiunea în domeniu. E adevărat că această boală a înfrânt şi alte state, dar au reuşit să se stabilizeze printr-o regulă foarte clară şi stabilă pe care o avem şi noi. Toţi suntem interesaţi aici, de la preşedintele ţării, până la ultimul cetăţean. Toţi trebuie să ne dăm mâna, toţi trebuie să facem ce avem de făcut. A arăta cu degetul este foarte uşor”.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here