Daea laudă sistemul antigrindină

2
sistem antigrindina

Pierderile de producţie estimate în acest an din cauza fenomenelor meteo extreme sunt de câteva zeci de milioane de lei, iar suprafaţa afectată în diferite grade la nivel naţional se ridică în prezent la aproximativ 50.000 de hectare, susţine ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

Într-un interviu acordat Agerpres, Daea a subliniat că „nu ne mai dăm jos de pe podium” în clasamentul european, în condiţiile în care anul trecut au fost înregistrate cele mai bune rezultate din istorie, cu producţii record la grâu, porumb şi floarea soarelui și laudă sistemul antigrindină.

”Am lansat în jur 2.600 de rachete la nivel naţional şi am protejat peste un milion de hectare direct şi indirect. Sunt suprafeţe din anumite judeţe, nu în întregime, dar cu interesul economic cel mai ridicat. Acolo a fost intervenţia. Dacă anul acesta nu aveam sistemul antigrindină era prăpăd şi la culturile de cereale păioase şi la plantaţiile viticole şi pomicole. (…) Din nefericire se văd efectele produse de aceste fenomene extreme. Avem pierderi de recoltă în partea de est a ţării, în zonele din Tulcea şi în Constanţa, unde seceta a afectat culturile, în mod deosebit pe cele prăşitoare, şi unde încă nu putem să irigăm. Au fost căderi de grindină şi sunt culturi afectate în diferite grade, unele au fost chiar total distruse şi evident că suprafeţele respective au fost re-însămânţate. S-a recoltat ce s-a putut recolta şi s-a reînsămânţat sau pur simplu nu s-a recoltat şi s-a intrat la pregătirea terenului şi la înfiinţarea de noi culturi pentru a nu lăsa terenul gol şi a atenua efectele negative pe care le-au înregistrat fermierii în momentul distrugerii culturilor. Este o pierdere pentru fermieri. Se pierd banii pe care i-au cheltuit pentru înfiinţarea şi întreţinerea culturilor.”

Citește și: Carnea, nucile, legumele prelucrate, preparatele alimentare sunt căutate pe piața din Hong Kong

2 comentarii

  1. […] Pierderile de producţie estimate în acest an din cauza fenomenelor meteo extreme sunt de câteva zeci de milioane de lei, iar suprafaţa afectată în diferite grade la nivel naţional se ridică în prezent la aproximativ 50.000 de hectare, susţine ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre… Cititi mai multe aici: Daea laudă sistemul antigrindină […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here