Decizia AFIR în ceea ce privește debirocratizarea

0
debirocratizarea
Pexels

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a făcut un pas înainte în ceea ce privește debirocratizarea și a decis că aplicarea ştampilei ca modalitate de autentificare a documentelor şi înscrisurilor este voluntară.

De altfel, conform sursei citate, ștampila nu mai reprezintă un motiv pentru respingerea documentelor sau documentaţiilor depuse la instituţii şi autorităţi publice de beneficiarii PNDR 2020 şi de solicitanţii de fonduri europene nerambursabile.

„Baza legală pentru eliminarea ştampilei pentru persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat şi entităţile fără personalitate juridică este Ordonanţa Guvernului 17/2015 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare şi modificarea şi completarea unor acte normative – Articolul V (OUG 17/2015).

Pentru autorităţile şi instituţiile publice este Ordonanţa de Urgenţă nr. 57 din 3 iulie 2019 – privind Codul administrative – articolul 627 (OUG 57/2019)”, se menţionează într-un comunicat remis nu demult la redacție.

Conform informării AFIR, interdicţia respingerii documentelor fără ştampilă de către autorităţile şi instituţiile publice este întărită şi de prevederea OUG 17/2015.

Potrivit actului normativ citat „fapta de a solicita persoanelor fizice, persoanelor juridice de drept privat, entităţilor fără personalitate juridică, precum şi persoanelor juridice de drept public aplicarea ştampilei pe declaraţii, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri, săvârşită de către persoana din cadrul unei instituţii sau autorităţi publice, constituie abatere disciplinară şi atrage răspunderea disciplinară a acesteia, conform prevederilor legale”.

Premiere

AFIR este una dintre primele instituţii publice care a implementat mecanisme electronice online de preluare şi de procesare a documentaţiilor de lucru. Vorbim mai exact de documentaţiile necesare accesării fondurilor europene şi implementării proiectelor de investiţii finanţate prin PDNR 2020.

Acest mecanism este funcţional încă din anul 2018, astfel încât, pentru beneficiarii AFIR, eliminarea obligativităţii ştampilării documentelor este doar una dintre măsurile de simplificare a procesului de accesare a fondurilor europene

AFIR are, de asemenea, capacitatea instituţională de a aplica prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 38 din 30 martie 2020 privind utilizarea înscrisurilor în formă electronică la nivelul autorităţilor şi instituţiilor publice, fără ca beneficiarii PNDR 2020 să fie obligaţi să schimbe modalitatea de lucru şi de comunicare cu instituţia.

„În acest sens, precizăm că pentru beneficiarii PNDR 2020, utilizarea semnăturii electronice din etapa de contractare şi până la ultima tranşă de plată este obligatorie, începând din august 2018”, au conchis cei de la AFIR.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here