Declarația Unică: procedurile de impunere din oficiu a veniturilor realizate în 2018 sunt gata

0

Agenția Națională de Administrare Fiscală – ANAF – a lansat în dezbatere publică proiectul de Ordin privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice realizate în 2018, fiind vizați contribuabilii care nu și-au depus la termen Declarația Unică de impozitare pe anul 2018.

„Nedepunerea declaraţiei de impunere dă dreptul organului fiscal să procedeze la stabilirea din oficiu a creanţelor fiscale prin decizie de impunere”, precizează inițiatorii proiectului, în Referatul de aprobare a viitorului act normativ.

Pentru îndeplinirea obligațiilor declarative în cazul veniturilor realizate de persoanele fizice începând cu anul fiscal 2018, contribuabilii au obligația completării și depunerii Declarației Unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, potrivit art.120 și art.122 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare. În caz contrar, intervine impunerea din oficiu.

Ce prevede viitorul act normativ

Prin proiectul de Ordin se propun următoarele:
– aprobarea procedurii privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice;
– aprobarea modelului și conținutului formularului „Referat privind estimarea bazei de impozitare a veniturilor persoanelor fizice”;
– aprobarea modelului și conținutului formularului 256 „Decizie de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice”;
– aprobarea modelului și conținutului formularului 257 „Decizie de anulare a deciziei de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice“.

DOCUMENT
– Anexa cu procedurile de impunere din oficiu poate fi descărcată de AICI

„Menționăm faptul că modelul și conținutul formularelor Notificare privind  nedepunerea la termen a declarației de impunere și Notificare privind nedepunerea la termen a declarației de impunere conform art.107 alin.(5) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală au fost aprobate prin Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr.3695/2016, cu modificările și completările ulterioare”, precizează ANAF.

Sursa: REVISTA PATRONATELOR.RO

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here