Demisia ministrului Apelor și Pădurilor, Doina Pană, salutată de mediul de business

0
Doina-Pană

Proprietarii  de păduri și forestierii își pun mari speranțe în noul ministru care va prelua conducerea Ministerului Apelor și Pădurilor și în seriozitatea cu care acesta va trata problemele unei întreg sector aflat în prag de faliment, susțin reprezentanții Fordaq. De vină pentru această situație este fostul ministru Doina Pană care și-a asumat o serie de decizii, mai spun ei, cu efecte dramatice în piață.

„Urgența zero pentru sectorul forestier și industria lemnului din România este modificarea Codului Silvic și a Regulamentului de valorificare a masei lemnoase (HG-715/2017) până în vara anului 2018, înainte de a provoca pierderi economice ireversibile. Efectul modificării Codului Silvic în iunie 2017 este o adevărată criză economică în industria lemnului și agravarea crizei lemnului de foc”, se arată într-un comuicat al Fordaq.

La licitațiile principale organizate de către Romsilva  pentru producția anului 2018, pe fondul unei oferte reduse cu 30%, creșterile de prețuri rezultate din licitații sunt dezastruoase: se  ajunge la 317 lei mc preț mediu de adjudecare la răsinoase, 258 lei preț mediu național! Creșterea prețurilor resursei de masa lemnoasă 2011-2017 a fost de 250 %, creșterea  2011-2018  se va apropia de 400 % ! Practic a fost ignorată de către autorități o legitate economică simplă: scăderea ofertei conduce la creșterea prețurilor, atât pentru industrie, cât și pentru populație, după cum afirmă conducerea Fordaq.

Preluarea în pază a pădurilor fără servicii silvice, conform prevederilor Codului  Silvic, s-a dovedit de asemenea un eșec. Din cele aproximativ 450 000 ha în această situație, au fost preluate în pază 13 842 ha în 2017. Procedura „ocoalelor” nominalizate, singurele  care pot marca  pe aria „nominalizată” (ocoale  care s-au dovedit  de multe ori altele decât cele cu care proprietarii aveau încheiate contracte și prin care trebuiau să primească ajutorul de minimis pentru pădurile sub 30 ha) au adus haos în administrarea micilor proprietăți.

Angajamente neonorate…

În iunie 2017 ministrul Doina Pană și-a  asumat un punct de vedere curajos: „Inspectorul pădurii are o problemă foarte mare, o să discut cu ONG-urile pentru că e un domeniu care nu e al Ministerului, ci al unei persoane private, există și un sistem pirat care a apărut care dezinformează, alertează și intrigă lumea, scandalizează, pentru că și transporturile legale le consideră ilegale.”

Afirmația se referă la portalul www.inspectorulpadurii.ro. Dar cu toate că acest punct de vedere a fost asumat din iunie  2017, hotărârea de Guvern HG-1004 /2016 nu a fost revizuită, a fost prorogat termenul de aplicare până în octombrie 2017 prin HG-219 /2017  și apoi termenul de intrare în vigoare a fost prorogat cu încă un an prin HG-741 /2017, până în octombrie 2018.

„Din bilanțul realizat de către doamna ministru Doina Pană, aflăm că în 2018  sunt planificate dezvoltări, iar în primele 6 luni din 2019  testări.  Vorbim de un an 2017 pierdut, 2018 pierdut urmând ca implementarea să se facă în a doua jumătate a anului 2019. Bine, dar  sectorul forestier cum functionează toată această perioadă, în condițiile în care acesta este component al unui sistem critic cu foarte multe disfuncționalități? Absurd. Vorbim de un eșec total, pe toate planurile!”, susține Constantin Tobescu, administrator Fordaq.

 

Citește și: Mâncarea românului: Alimente ca în Vest, dar mai slabe calitativ 

 

El spune că este vorba de o demisie de onoare, în conditiile în care ministrul Doina Pană și-a asumat toate deciziile pe domeniul pădurilor, iar aceste evoluții și dezvoltări au condus  sectorul forestier către o agravare a crizei.

„Demisia este o consecință inevitabilă a crizei  în care a fost condus  sectorul forestier în 2017. Din păcate, pentru agenții economici care au cumpărat 3 milioane mc masă lemnoasă la prețuri, în medie, cu 30 % mai mari decât anul trecut, efectele economice sunt imposibil de evitat. Cu ce prețuri să pui în piață masa lemnoasă dacă prețul de adjudecare a fost de 317 lei/mc pe picior, volum brut, la răsinoase?  Efectele  vor fi creșterea în continuare a prețului lemnului de foc pentru populație și în agravarea crizei industriei lemnului”, se arată în comunicat.

O industrie în agonie…

Întreaga  industrie a lemnului  se decapitalizează, rezultatele financiare sunt din ce în ce mai slabe, peste 1800 de agenți  economici  din sectorul de exploatare și peste 3000  din sectorul de prelucrare primară a lemnului au capitaluri  proprii negative și risca în 2018 să dispară de pe piață. Inclusiv industria mobilei a intrat pe o pantă descendentă, după cum arată cel mai recent raport Fordaq, privind starea pădurilor și industriei lemnului.

„Este o moștenire a politicilor incoerente, a unui lung sir de greșeli, soluții false și refuzul dialogului, a deciziilor care au condus către o agravare a crizei în sectorul forestier și în industria lemnului, o realitate de necontestat. O  asumare  corectă  a nerealizărilor  este importantă  pentru un început bun”, spune Tobescu.

Sursă foto: www.libertatea.ro

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here