Direcţia de Agricultură Buzău afirmă că scandalul roșiilor e fără fundament

3
- Reclamă -

Direcţia pentru Agricultură a judeţului Buzău consideră că scandalul roşiilor neconforme din bazinul Glodeanu Sărat este unul fără fundament, iar în urma probelor prelevate de Direcţia Fitosanitară Buzău în prezenţa Corpului de Control al ministrului Agriculturii nu au fost constatate depăşiri ale limitelor acceptate de substanţe chimice în produsele testate.

 

Ba mai mult, directorul Direcţiei Pentru Agricultură a judeţului Buzău, inginerul Cosmin Florea, spune că unele roşii testate, deşi nu sunt certificate în acest sens, pot fi consumate ca produse bio neavând nici urmă de pesticide.

„Toate probele prelevate în prezenţa Corpului de control al Ministrului Agriculturii, din zona Glodeanu, nu au scos în evidenţă depăşiri ale substanţelor chimice, deci toate sunt bune de consum. Avem şi probe la care nu a ieşit nici urmă de pesticide chiar dacă nu sunt certificate bio. La cele la care au ieşit urme de pesticide, limitele sunt cu 80-100 de ori mai scăzute decât limitele admise consumului uman, deci se pot consuma în siguranţă. Prin aceste probe putem garanta că produsele sunt bune de consum”, a spus directorul Direcţiei pentru Agricultură Buzău Cosmin Florea într-o conferinţă de presă organizată joi la sediul instituţiei.

Potrivit sursei citate, au fost prelevate probe din Glodeanu Sărat, Movila Banului şi Cochirleanca, localităţi unde roşiile s-au copt şi au fost distribuite pentru consum, s-au făcut analize la 274 de substanţe chimice şi nu s-au raportat depăşiri la nivel la nici o substanţă chimică. Mai mult, Florea declară că într-o informare trimisă de către Inspectoratul Judeţean de Poliţie către instituţia pe care o conduce se arată că substanţele despre care s-a făcut vorbire că ar fi neomologate ar fi fost identificate şi retrase înainte ca legumicultorii să apuce să îşi trateze legumele cu acestea.

„De la Poliţie ni s-a spus că au fost identificate persoanele si substanţele au fost reţinute înainte de a fi utilizate. Noi nu avem la cunoştinţa ce substanţe neomologate s-ar fi folosit pentru că noi nu aven nici o comunicare din partea Procuraturii sau a altui organ. Din ce ştim noi, substanţele respective nu ar fi fost folosite. S-a făcut vorbire şi s-a aruncat cu noroi în oameni care sunt nevinovaţi. Nu avem nicio dovadă clară, noi ştim că acele substanţe nu s-au distribuit. De câţiva ani, apare periodic acest subiect privind coacerea timpurie a tomatelor şi generează astfel de reacţii. Acum a căzut pe Buzău. Pesticidele nu au ieşit la analize, deci tomatele sunt foarte bune de consum, ba chiar fără reziduuri de pesticide, ceea ce le încadrează la produse bio deşi nu sunt certificate în acest sens”, a mai declarat Cosmin Florea.

- Reclamă -

Pentru a evita astfel de probleme directorul Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Buzău, inginerul Cosmin Florea, spune că a discutat cu responsabilii din cea mai mare piaţă de legume din municipiul Buzău ca tuturor producătorilor care aduc pe piaţă legume să le fie testată marfa prin rotaţie cu ajutorul unor teste rapide, însă acest lucru nu se poate face decât în ceea ce priveşte concentraţia de nitriţi şi nitraţi.

Agricultorii bulgari protestează împotriva cerealelor din Ucraina

„Pe viitor, pentru a scăpa de aceste suspiciuni vrem să aducem cu Direcţia Fitosanitară şi cu societatea Pieţe Târguri şi Oboare Buzău nişte teste care să se facă la piaţă dar acele teste nu vor putea făcute decât la nitriţi şi nitraţi. Teste pentru pesticide nu se pot face la piaţă, ci doar la laboratoarele acreditate. Testele se vor face prin sondaj la legumele ce vor intra pe piaţă. Costurile vor fi suportate de societatea Pieţe, Târguri şi Oboare”, a declarat directorul Direcţie pentru Agricultură a judeţului Buzău Cosmin Florea.

- Reclamă -

3 comentarii

  1. […] Direcţia pentru Agricultură a judeţului Buzău consideră că scandalul roşiilor neconforme din bazinul Glodeanu Sărat este unul fără fundament, iar în urma probelor prelevate de Direcţia Fitosanitară Buzău în prezenţa Corpului de Control al ministrului Agriculturii nu au fost constatate depăşiri ale limitelor acceptate de… Cititi mai multe aici: Direcţia de Agricultură Buzău afirmă că scandalul roșiilor e fără fundament […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.