Direcţiile Agricole Judeţene vor ajuta legumicultorii la completarea actelor pentru accesarea ajutoarelor

3
sere solarii spatii protejate
- Reclamă -

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) anunţă simplificarea procesului de accesare a ajutoarelor destinate legumicultorilor, prin programele „Tomata”, susţinerea de legume în spaţii protejate şi de susţinere a producţiei de usturoi românesc.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, având în vedere că, pentru Ciclul I de producţie, cultivatorii de tomate pot depune la Direcţiile Agricole Judeţene (DAJ) cereri pentru obţinerea ajutorului de minimis, până la data de 1 martie 2022, pentru fermierii care din diverse motive nu au reuşit să obţină şi să depună certificatul de atestare fiscală şi cazierul fiscal, Direcţiile Agricole Judeţene vor proceda la completarea dosarelor şi vor solicita de la autorităţile publice emitente documentele menţionate.

Aceleaşi Direcţii pot solicita alte documente eliberate de autorităţile statului, necesare completării documentaţiei depuse de fermieri pentru acordarea ajutorului de minimis.

Vezi și Legumicultorii trec la un nou nivel. Părinții au solarii, copiii vor sere

„Aşa cum am mai spus, rolul principal al Ministerului Agriculturii şi al angajaţilor săi este acela de a munci pentru fermieri, care ştiu ce au de făcut: să stea în câmp şi să producă hrană pentru populaţie. De aceea, structurile judeţene vor prelua partea birocratică din întregul proces de implementare al accesării acestor programe de sprijin”, a afirmat ministrul Adrian Chesnoiu.

MADR precizează că, prin Hotărârea Guvernului nr. 148/2022, a fost aprobat programul de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate pentru anul 2022, iar prin Hotărârea Guvernului nr. 147/2022 a fost aprobată schema de ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi.

Luna trecută, ministrul Agriculturii anunţa, într-o conferinţă de presă, că pentru producţia de legume în spaţii protejate a fost alocat un buget de 225 de milioane de lei pentru două cicluri de producţie.

- Reclamă -

„În ciclul I se vor regăsi doar tomatele, pentru că perioada în care vizăm punerea pe piaţă a producţiei din spaţii protejate este una extrem de importantă, ţinând cont de importul tot mai mare de tomate în România, iar în ciclul II legumicultorii vor avea posibilitatea să cultive tomate, dar şi ardei gras şi/sau ardei kapia, castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac şi ceapă verde. Ce vreau să menţionez aici: este foarte important pentru fermieri să înţeleagă că noi vom veni în actul normativ finalizat cu denumirile ştiinţifice ale respectivelor legume, astfel încât să nu existe situaţii în care dumnealor să fie induşi în eroare”, afirma Adrian Chesnoiu.

Pe baza propunerilor venite din partea fermierilor, în noile prevederi, la Programul „Tomata” se acordă o sumă de:

4.000 de euro/hectar:

3.000 de euro/hectar pentru ciclul I de producţie

și

1.000 de euro/hectar pentru ciclul II”

Astfel încât orice legumicultor care va lua decizia să cultive tomate în spaţii protejate, atât ciclul I, cât şi în ciclul II, să poată încasa această sumă de 4.000 de euro.

„Foarte important este faptul că perioada de comercializare pe ciclul II este 15 octombrie – 9 decembrie, faţă de 20 octombrie – 9 decembrie, forma iniţială, iar la ciclul I rămâne 1 martie – 10 iunie, însă cantitatea a fost redusă la 3.000 de kg/1000 mp, de la la 5.600 kg/1000 mp, tocmai pentru că am ţinut cont de propunerile fermierilor”, a explicat Chesnoiu.

Vezi și Chesnoiu: Tratamentul seminţelor cu neonicotinoide se face sub stricta supraveghere a ANF

Pentru celelalte tipuri de legume a fost stabilită perioada de comercializare între 15 octombrie – 9 decembrie, faţă de 20 octombrie – 9 decembrie. La castraveţi a fost redusă şi cantitatea de comercializare de la 5.600 kg, la 4.000 kg, iar la salată şi ceapă verde, aşa cum a fost propunerea legumicultorilor, acestea nu vor mai fi comercializate ţinând cont de cantitate, ci de numărul de plante plate sau de bulbi. Astfel, la salată se vor lua în calcul 15.000 de plante, faţă de 1.440 kg iniţial, iar la ceapă verde – 100.000 de bulbi, în loc de 1.000 de kg.

În ceea ce priveşte programul de susţinere a usturoiului, şeful MADR a spus că sprijinul va fi de 3.000 de euro/hectar pentru fiecare beneficiar, iar perioada de comercializare, de la 1 iunie până la 21 decembrie, faţă de 1 iulie – 21 decembrie iniţial, cu o cantitate de 3 kg usturoi/10 mp, ceea ce înseamnă de 3.000 kg/ha. Bugetul total alocat acestui program este de 22,2 milioane lei.

- Reclamă -

3 comentarii

  1. […] Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) anunţă simplificarea procesului de accesare a ajutoarelor destinate legumicultorilor, prin programele „Tomata”, susţinerea de legume în spaţii protejate şi de susţinere a producţiei de usturoi românesc. Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, având în vedere că,… Cititi mai multe aici: Direcţiile Agricole Judeţene vor ajuta legumicultorii la completarea actelor pentru accesarea ajut… […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.