Cele două mari restanţe ale Ministerului Agriculturii în 2017

0
petre-daea_ministru-agricultură

Lista realizărilor în mandatul ministrului Agriculturii Petre Daea este lungă în acest an, de la producţiile istorice, programul tomate româneşti şi până la campania “Alege oaia”. Sunt însă şi nerealizări cum este cazul Programului ”Carne de porc din fermele româneşti”, al cărui obiectiv era majorarea efectivelor de animale, în condiţiile în care importurile de carne de porc atârnă tot mai greu în balanţa comercială. Acesta va intra în vigoare abia în 2018, cel mai probabil, pentru că nu a primit girul Comisiei Europene.

La capitolul restanţe poate fi inclusă şi Legea de comercializarea a produselor agroalimentare româneşti 150/2016, care a rămas şi în 2017 în „stand-by”, în condiţiile în care încă se aşteaptă un răspuns al CE pe modificările cerute statului român pentru a putea fi aplicată „în interesul fermierului român”.

Să nu uităm că în luna februarie, Comisia Europeană (CE) a lansat proceduri de infrigement împotriva României şi Ungariei în privinţa comerţului cu amănuntul al produselor agricole şi alimentare, pe motiv că reglementările lor naţionale nu corespund legislaţiei UE. Mai simplu, este vorba de faptul că se solicită marilor retaileri să achiziţioneze cel puţin 51% din produsele agricole şi alimentare de la producătorii locali, ceea ce provoca temeri privind respectarea principiului liberei circulaţii a bunurilor.

De asemenea, retailerii sunt obligaţi să promoveze produsele de origine română, restricţionând deciziile lor comerciale referitoare la ce produse să fie plasate în ofertă, ceea ce contrazice articolul 49 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene. Şi chiar dacă legea a fost aprobată în 2016, iar normele de aplicare trebuiau emise în termen de 6 luni de la intrarea legii în vigoare, adică până la 15 ianuarie 2017, nu s-a întâmplat nimic. Să sperăm că 2018 va clarifica şi această situaţie.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here