Fermier: 2017 a fost un an mulţumitor de bun. 2018 se anunţă mai prost decât 2016

0
- Reclamă -

Fostul parlamentar Marin Anton, care lucrează câteva mii de hectare de teren agricol în judeţul Giurgiu, se declară mulţumit de rezultatele obţinute în 2017, despre care spune că a fost un an mulţumitor de bun. Din păcate, estimările pentru 2018 nu sunt la fel de optimiste, în condiţiile în care preţurile la input-uri au tot crescut în ultima vreme, în timp ce la cereale stau pe loc, dacă nu chiar o iau în jos…

„2017 a fost un an bun, multumitor de bun din punct de vedere al producţiei obţinute, probleme au fost însă în ce priveşte desfacerea. 2017 a fost mai  bun decat 2016. Cât priveşte 2018, îl văd mai prost decât 2016, în condiţiile în care input-urile sunt mai scumpe cu 10-15%. Au crescut preţurile la seminţe, îngrăşăminte etc. şi la fel ar fi trebuit să se mărească şi la cereale, ceea ce nu s-a întâmplat”, a declarat Marin Anton.

Citește și: Studiu. Bugetul orășeanului de sărbători: 1.717 lei. O treime din bani reprezintă alimentele

Şi Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR, a declarat recent că 2017 a fost un an „bunişor” pentru agricultorii români. Nu este neapărat însă un motiv să ne bucurăm, pentru că suntem departe de producţiile pe care ar putea să le dea terenurile din România, dacă nu cumva la jumătate faţă de potenţial. Un lucru este sigur, însă, producţiile bune la porumb şi grâu nu au trecut neobservate peste graniţe, mai ales la principalii noştri concurenţi pe aceste pieţe.

„Nu trebuie să ne bucurăm prea mult, pentru că pământul nostru este la jumătate din ce poate da. Aşa că mai este mult până departe, este adevărat că la unele specii cum ar fi porumb şi grâu, în special s-a ajuns la producţii care i-au făcut pe europeni să-şi facă griji, mai ales la porumb. Acum 20 de ani nu puteai să te gândeşti la 7-800 de tone/ha ca acum, cu tehnologie şi ştiinţă”, a precizat Laurențiu Baciu.

România a realizat recorduri istorice la nouă culturi, în acest an, printre care se numără şi cele de grâu şi porumb. La porumb, ţara noastră ocupă chiar primul loc la nivel european din punct de vedere al producţiei, care a atins 14,5 milioane de tone.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.