După carne, se scumpește și pâinea. Ce va urma?

0
scumpire pâine
- Reclamă -

În România, se pare că a venit sezonul scumpirilor. După ce procesatorii din industria cărnii au anunțat o creștere a prețurilor de până la 30%, începând cu 1 aprilie, iată că acum și brutarii spun că pâinea se va scumpi, ce-i drept într-un ritm mai moderat, doar cu 10%. Printre motive se numără scumpirea grâului – probabil la traderi și mai puțin la producători – sau creșterea salariului minim pe economie. Iar cum în România scumpirile vin în general în lanț, acum se pune întrebarea: ce va urma?

„Sunt premise pentru ca prețul pâinii să mai crească în această perioadă, motivat de patru elemente. În primul rând, prețul grâului a crescut de la 1 martie cu 7-8 procente datorită cererii mari de grâu la export, iar prin acest export se diminuează și cantitatea de grâu care ne rămâne la dispoziție. În al doilea rând, este vorba de creșterea costului cu forța de muncă prin majorarea salariului minim la 1.450 de lei, dar corelat au crescut și salariile celorlalți angajați, care nu erau pe minim și este o creștere semnificativă. Noi suntem de acord cu ea, pentru că oamenii trebuie să câștige mai bine și forța de muncă calificată să rămână în țară, dar ne costă și atunci trebuie să o prindem în prețul produsului finit. De asemenea, trebuie să recunoaștem că și energia și combustibilul și gazele naturale sunt mai scumpe decât anul trecut. În procente, pot să vă spun că ar fi vorba de o creștere de până la 10% sau în jur de 10 bani la o pâine”, a declarat recent Aurel Popescu, șeful ROMPAN.

Citește și: Cum se cultivă narcisele: vedeți lângă ce plante NU trebuie să le plantați!

El spune că prețul grâului variază între 780 și 800 de lei pe tonă adus la moară, în creștere cu circa 10% față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce tona de făină s-a scumpit de la 850 de lei anul trecut, la 1.000 de lei/tonă în prezent. Chiar dacă consumul de pâine (96 kg de pâine pe an) este în scădere, el este peste media europeană de 82 kg/an. Societățile autohtone de morărit și panificație pun pe piață lunar în jur de 180.000 de tone de pâine.

Sursă foto: www.bacaniarod.ro

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.