Egiptul caută grâu produs în jurul Mării Negre

1
prețuri-cereale-agrogo-grâu-cerealelor
cereale

Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a anunţat marţi că a anulat o licitaţie internaţională pentru achiziţionarea de grâu şi urmează să cumpere o cantitate neprecizată de grâu prin discuţii directe cu firmele de trading, informează Reuters.

Vezi și Egiptul a cumpărat 240.000 de tone de grâu din România

GASC a precizat că a decis să anuleze licitaţia programată pentru ziua de marţi pentru că preţurile oferite au fost mai mari decât se estima. Această licitaţie a fost una neobişnuită pentru că nu au fost solicitate oferte de la principalii furnizori de grâu ai Egiptului din regiunea Mării Negre şi Europa. În schimb, a fost oferit numai grâu din SUA.

Potrivit traderilor, Egiptul a dorit să obţină un indiciu cu privire la preţurile pentru grâul provenit din zone alternative.

Cu toate acestea, cel mai mic preţ pentru grâul din SUA oferit la licitaţia de marţi a fost de 443 de dolari pe tonă, inclusiv livrarea. Comparativ, la licitaţia din 4 iulie, GASC a cumpărat 440.000 de tone de grâu din Franţa, România şi Rusia la un preţ de 416 de dolari pe tonă, inclusiv livrarea.

„Cred că Egiptul are nevoie de grâu din Marea Neagră şi UE iar licitaţia de astăzi a arătat că alternativele nu sunt ieftine”, a declarat un trader.

Egiptul este cel mai mare cumpărător mondial de grâu, un produs de bază necesar pentru a menţine programul de subvenţionare a pâinii, de care depind zeci de milioane de egipteni.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here