Emisfera nordică la fi afectată de secetă extremă la fiecare 20 de ani

2
- Reclamă -

Emisfera nordică ar trebui să se aştepte la perioade de secetă extremă precum cea din vara acestui an în Europa, America de Nord şi China la fiecare 20 de ani ca efect al schimbărilor climatice, potrivit unui grup internaţional de cercetători, informează DPA vineri.

 

Acest lucru se va întâmpla indiferent dacă Terra continuă să se încălzească, potrivit World Weather Attribution (WWA), un grup de climatologi din Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, India şi Ţările de Jos.

Penuria de apă, incendiile, preţurile ridicate ale alimentelor şi pierderile severe în producţia agricolă sunt considerate de cercetători efecte ale uneia dintre cele mai călduroase veri din istoria înregistrărilor meteorologice.

Vezi și Van Hall Larenstein (Olanda), o universitate accesibilă pentru tinerii români care vor să studieze agronomia

Astfel de condiţii au condus la soluri foarte aride în special în Franţa, Germania şi alte ţări central-europene. China continentală s-a confruntat de asemenea în mod excepţional cu temperaturi ridicate şi secetă.

- Reclamă -

”Acest deficit de umiditate în sol a dus la recolte reduse în regiunile afectate, la un risc crescut de incendii şi, alături cu preţurile deja foarte ridicate la alimente, este de aşteptat să ameninţe securitatea alimentară pe plan global”, potrivit WWA.

Studiul demonstrează că perioadele de secetă au devenit de trei până la patru ori mai probabile în Europa occidentală şi centrală ca urmare a unei încălziri globale antropogenice de circa 1,2 grade Celsius. În lipsa încălzirii globale, tipul de secetă observat în Europa anul acesta s-ar întâmpla doar o dată la 60 sau 80 de ani.

Vezi și Suprafeţele afectate de secetă au ajuns la 375.423 hectare

Datele referitoare la emisfera nordică au fost mai alarmante. În timp ce perioadele de secetă s-ar putea produce în viitor la fiecare 20 de ani – în cazul Europei -, în lipsa încălzirii antropocentrice s-ar fi petrecut doar o dată la fiecare 400 de ani. Echipa a avertizat cu toate acestea că cele două nu pot fi comparate în mod direct.

- Reclamă -

2 comentarii

  1. […] Emisfera nordică ar trebui să se aştepte la perioade de secetă extremă precum cea din vara acestui an în Europa, America de Nord şi China la fiecare 20 de ani ca efect al schimbărilor climatice, potrivit unui grup internaţional de cercetători, informează DPA vineri.  … Cititi mai multe aici: Emisfera nordică la fi afectată de secetă extremă la fiecare 20 de ani […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.