Exporturile de grâu au atins în 2016 aproximativ 7 milioane de tone, fiind de două ori mai mari decât în anul precedent, ceea ce a adus încasări de 1,14 miliarde de euro și a plasat grâul pe primul loc în topul exporturilor de produse agroalimentare, potrivit datelor MADR furnizate Agerpres. Principalele destinații au fost Egipt, Iordania, Vietnam, Etiopia, Spania și Maroc.
De remarcat faptul că o parte importantă din volumul de grâu exportat în 2016 a provenit din achiziţii din Ungaria și Bulgaria în vederea re-exportului prin Portul Constanţa, potrivit datelor MADR. Cât privește importurile de grâu, acestea s-au mărit până la 2,156 milioane de tone,în general pentru a fi re-exportate, valoarea acestora fiind de 330,9 milioane de euro.
La porumb, principalele destinații la extern au fost Spania (15% din total), Egipt, Olanda, Italia, Portugalia și Federația Rusă. Pe de altă parte, în 2016 au scăzut exporturile de porumb cu 257,5 milioane de euro, până la 702,4 milioane de euro pentru o cantitate de 3,43 de milioane de tone, cele de orz cu 107,3 milioane de euro, ulei și șrot de floarea-soarelui, cu 41,9 milioane de euro, respectiv cu 26,9 milioane de euro. În topul exporturilor s-au mai situat semințele de floarea soarelui, orzul și animale vii.
Citește și: Care sunt cele mai întâlnite greșeli la realizarea proiectelor pe bani europeni
România a înregistrat anul trecut un record istoric cele mai mari importuri de produse agroalimentare din istoria României, situația fiind mai mult decât îngrijorătoare. În 2016, România a înregistrat un deficit de 557,4 milioane de euro în comerţul cu produse agroalimentare, de peste șase ori mai mare decât cel din 2015, când a totalizat 89,2 milioane de euro, importurile atingând însă un maxim istoric de 6,51 de miliarde de euro, conform datelor operative ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) transmise AGERPRES.
Sursă foto: www.bzi.ro
Ordine Kamagra Generic Propecia Generic Medicine priligy es efectivo Viagra Vs Generic Levitra Ersatz Online