Doctorul Mihai Petcu este un personaj aparte printre văcari. Poate fi oricând un exemplu de viață și de ce nu, un model de business. Cu doar 300 de vaci de lapte, de la care obține o producție de circa 7.000 de litri de lapte pe zi, reușește să-și aprovizioneze dozatoarele proprii de la Cora, Obor și Pantelimon, să livreze lapte către Danone, dar și să asigure necesarul pentru unitatea proprie de procesare.
Nu de alta, dar buba văcarului este că laptele este perisabil, cum îi place doctorului Petcu să spună. Cu o capacitate de 3300 litri de procesare pe zi, din care este folosită undeva la o treime, mica făbricuță produce brânză, smântâna, sana (două feluri) și iaurt (două feluri).
Circa 1.500 de litri merg zilnic către automatele proprii, prețul de vânzare fiind de 3 lei/litru.
Cine se mai ocupă de ferme?
Dincolo de problemele cu care ne-am obișnuit în sectorul de creștere a vacilor- subvențiile, relația dificilă cu procesatorii și cu magazinele, doctorul Petcu aduce în discuție și dificulățile întâmpinate în găsirea de forță de muncă și nici măcar calificată. La fel ca și alți văcari și el s-a confruntat cu această problemă.
De ferma de vaci de la Pantelimon se ocupă un fost șef de promoție, trecut de vârsta pensionării, care știe bine cu ce se mănâncă această meserie. Probabil va mai trece ceva vreme până când o să vedem prin ferme tinerii absolvenți de la UASMV….
Cât despre situația în care se află sectorul, doctorul Petcu spune că din păcate situația nu este deloc bună- efectivele de vaci s-au redus, mulți fermieri au închis porțile, în timp ce străinii vin și se dezvoltă la noi. Este drept, însă, că există și câteva ferme model, cum ar fi cele ale lui Gavrilă Tuchiluș sau Mihai Dume, care pot sta oricând alături de cele din Occident. Majoritatea fermierilor însă abia o duc de pe azi pe mâine…Ministrul Agriculturii Petre Daea a vizitat săptămâna trecută ferma doctorului Pecu de la Pantelimon.