Exporturile de cereale ale Rusiei ar urma să scadă cu o cincime în sezonul agricol 2024-2025, comparativ cu nivelul record de 57 milioane de tone în sezonul anterior, după ce culturile au fost afectate de evoluțiile meteo nefavorabile, a anunțat miercuri ministrul Agriculturii, Oksana Lut, relatează Reuters.
Oksana Lut a mai spus că firmele rusești au exportat 37 milioane de tone de cereale în primul semestru al sezonului actual de export, iar o reducere cu aproape 70% a cotelor la export pentru a doua jumătate a sezonului a fost decisă pentru a proteja piața internă.
‘Am stabilit deja cote la export pentru a ne asigura că nevoile pieței interne sunt acoperite’, a declarat Oksana Lut la o conferință pe agricultură organizată la Moscova.
Rusia, cel mai mare exportator mondial de grâu, și-a propus creșterea exporturilor de produse agricole cu 50% până în 2030.
Însă, în 2024, principalele regiuni agricole din Rusia au avut de suferit de pe urma unor fenomene meteo extreme, inclusiv un îngheț la începutul primăverii, secete și ploi torențiale în unele zone. În plus, seceta din timpul toamnei a afectat și campania de însămânțare pentru recolta din 2025.
‘A fost unul din cele mai dificile sezoane. Nu aș vrea ca ceva de genul acesta să se întâmple din nou. Dar este vorba de vreme, nu este ceva ce poți controla’, a spus Oksana Lut.
Potrivit oficialului rus, aproximativ 82% din culturile de cereale de iarnă, însămânțate pe o suprafață de 19,2 milioane de hectare, sunt într-o stare bună. Suprafața totală însămânțată pentru recolta din 2025 va fi majorată cu milion de hectare, până la 84 milioane de hectare, a adăugat Oksana Lut.
Cuvee de Jercălăi – un nou sortiment de vin obținut anul trecut în Arhiepiscopia Bucureștilor
Cu toate acestea, metodologia utilizată de Ministerul rus al Agriculturii pentru a estima starea culturilor este una diferită față de cea utilizată de Agenția de stat pentru prognoze meteo, care anterior a anunțat că 38% din culturile de iarnă sunt într-o stare proastă.