Viitoarea politică agricolă comună și implicit subvențiile pe care le vor primi agricultorii români după 2020 constituie un subiect important care pare să încingă spiritele în rândul fermierilor.
Aceasta după ce tot mai multe voci din piață vorbesc de renunțarea la sistemul actual, care prevede acordarea subvențiilor la hectar, în favoarea celui pe exploatație agricolă. Ori în acest caz, țara noastră va avea probleme mari, în condițiile în care cadastrul este realizat în proporție de 30%, iar marea majoritate a a solicitanților de subvenții sunt persoane fizice…. Nu mai vorbim, de sumele imense pe care le vor pierde marii fermieri, care încasează anual subvenții de ordinul milioanelor de euro.
VEZI: Evoluția sectorului ovin în ultimii 10 ani: Efective mai mari cu 40%, dar s-a pierdut 60% din preț
La conferința LAPAR, desfășurată recent, cel care a exprimat poziția fermierilor membri ai ligii a fost Lucian Buzdugan, din partea Agricost, societataea care deține cea mai mare exploatație agricolă a Romaniei, Insula Mare a Brăilei, unde sunt administrate circa 56.000 ha.
„Nu am nimic împotriva fermelor mari, aș face orice ca acestea să devină competitive. Acum se pregătește ceva. Nu vreau să se facă o nenorocire, să distrugem ceea ce avem bun. Cred că nu trebuie să cădem în greșeala, cum se întâmplă în România de obicei, ca atunci când realizăm ceva bun, să venim și să distrugem tot”, a declarat Buzdugan.
De altfel, și liderul LAPAR, Laurențiu Baciu, și-a arătat nemulțumirea față de declarațiile fostului ministru al Agriculturii, Achim irimescu, în prezent funcționar la Bruxelles, care se pare că susține reducerea plăților directe în favoarea majorării sumelor pentru dezvoltare rurală.