FAO: Indicele global al preţurilor la produsele alimentare s-a menţinut constant

0
Alimente
Alimente - piata
- Reclamă -

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare s-a menţinut constant în iunie, preţurile mai scăzute pe plan internaţional la cereale fiind compensate de cele mai ridicate la uleiuri vegetale, zahăr şi lactate, a anunţat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În iunie, acest indice s-a situat la o medie de 120,6 puncte, nemodificat faţă de mai. Totuşi, valoarea din iunie 2024 este cu 2,5% mai mică faţă de valoarea din perioada similară a anului trecut şi cu 24,8% sub vârful atins în iunie 2022.

Luna trecută, preţurile la cereale au scăzut cu 3% faţă de mai, pe fondul uşoarei îmbunătăţiri a perspectivelor producţiei în unele mari ţări exportatoare, inclusiv Kazahstan şi Ucraina. Şi preţurile de export pentru porumb au scăzut, producţia din Argentina şi Brazilia fiind estimată la un nivel mai ridicat faţă de prognoza anterioară.

Luna trecută, preţurile produselor lactate au urcat cu 1,2% faţă de mai, iar la zahăr avansul a fost de 1,9%, pe fondul recoltei sub aşteptări din Brazilia, arată datele FAO.

Preţurile la uleiuri vegetale au urcat cu 3,1% în iunie, în timp ce la carne s-a menţinut stabil.

- Reclamă -

Separat, FAO a îmbunătăţit estimările privind producţia mondială de cereale în 2024 cu 7,9 milioane tone metrice (0,3%), la 2,854 miliarde de tone, o uşoară creştere faţă de nivelul din 2023 şi un nou nivel record ridicat al prognozei.

Cercetătorii din Insulele Canare și Cuba încearcă să folosească yuca în hrana animalelor

Îmbunătăţirea reflectă perspectivele mai bune pentru cerealele grosiere, producţia din Argentina şi Brazilia fiind estimată la un nivel mai ridicat faţă de prognoza anterioară.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.