Fără cadastru, adio subvenţii începând cu 2020

0

Veşti proaste la început de an proprietarii de terenuri agricole. Europarlamentarul Daniel Buda a declarat la Bistriţa, în cadrul unei conferinţe de presă,  că proprietarii de terenuri agricole necadastrate nu vor mai putea primi subvenţii europene începând cu anul 2020.

„Dacă nu vor fi cadastrate aceste terenuri, nu vom putea lua plăţile directe, sunt corelate unele cu celelalte. Din păcate, domnul Daea nu a înţeles acest lucru şi chiar la audierea domniei sale, unde am participat şi eu, în Parlament, spunea că nu este aşa şi i-am spus regulamentele. Nici nu trebuie să facă mare lucru din fondurile naţionale, ci trebuie să ia banii din fondurile europene, pentru că sunt peste 365 milioane de euro care pot să fie alocaţi pentru acest proces de cadastrare. (…) Austro-Ungaria a măsurat cu lanţul şi cu frânghia toată Transilvania. Noi nu suntem în stare să măsurăm în România asta, cu toate sistemele de GPS ş.a.m.d.? Vă spun eu de ce nu se fac chestiile astea. Nu se fac, pentru că sunt foarte multe terenuri care sunt puse la subvenţie şi care de fapt nu există. Pentru că, dacă ne uităm după titlurile de proprietate, trebuie să mergem un pic în Ungaria ca să le luăm şi lor jumătate din teritoriu, ca să dăm tot terenul care este pe titlu. Dacă până în 2020 nu vom reuşi să absorbim suficient de multe fonduri ca să putem să fim mai departe competitivi pe piaţă, să ţină minte că, după 2020, din păcate, anvelopa financiară nu va fi cea pe care o avem astăzi, pentru că avem un Brexit, care cu siguranţă se va lăsa cu tăieri de fonduri. Agricultura şi politica de coeziune sunt cele două politici care vor fi vizate, pentru că nu prea au de unde să taie, plus că au apărut noi provocări în spaţiul european generate de migraţie”, a declarat Buda.

Pe de altă parte,  deputatul PNL de Cluj Adrian Oros a declarat că procesul de cadastrarea gratuită a terenurilor, prevăzut în programul de guvernare al PSD-ALDE, este realizat doar în proporţie de o treime, punând sub semnul întrebării existenţa fondurilor necesare pentru finalizarea la timp a cadastrării.
Citiți și: Vin banii și pentru crescătorii de animale

Sursa foto: cabinet-particular.ro

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here