Lâna românească se pregătește să ia drumul Africii de Sud

0
lana
lână
- Reclamă -

Eforturile susținute ale ministrului Petre Daea de a revigora sectorul ovin se pare că încep să dea roade, cel puțin în ceea ce privește lâna. Promisiunea că se va da o subvenție de 1 leu pe kilogramul de lână comercializată a avut efect, iar crescătorii nu o mai aruncă pe câmpuri, ci o strâng în speranța obținerii unor venituri care să-i ajute în activitatea lor. Și chiar dacă nu e mult, tunsul unei oi de exemplu costă undeva la 3 lei, orice ban primit este bun, gândesc crescătorii.

După ce în ultimele luni am tot auzit de apariția unor investitori români dornici să valorifice lâna prin procesare, iată că acum este pe cale să se concretizeze o colaborare în acest sens și cu Africa de Sud, interesată să cumpere lână din România. Încă o veste bună pentru oierii noștri, după ce în decembrie 2017 a fost deschis și exportul de animale vii către Arabia Saudită.

Anunțul a fost făcut de către Iancu Polifronie, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din Dobrogea (ACO Dobrogea). El spune că primii pași au fost deja făcuți în ceea ce privește punerea de comun accord a autorităților sanitar-veterinare din cele două țări, urmând ca în perioada următoare primele livrări de lână să poată fi efectuate.

Și nu este singura veste bună pentru oieri. Carnea de oaie începe să-și facă loc și în lanțurile internaționale de retail prezente pe piața locală, după cum a declarat chiar ministrul Agriculturii Petre Daea. Un număr de şase retaileri cunoscuţi (Metro, Selgros, Auchan, Kaufland, Mega Image, Penny) au ajuns să vândă carne de oaie în diverse componente în volum de 37.200 de kilograme pe lună.

Se taie şi se duc în lanţurile de magazine aproape 1.500 de oi. Iată, o stână se taie şi mănâncă românii carne bună, gustoasă, sănătoasă, făcută în cele mai curate zone ale ţării, pe păşuni montane, în goluri alpine, cu multă grijă, cu strădanie, dar cu drag de această specie. Şi aici nu sunt luate în calcul reţelele consacrate, respectiv pieţele organizate’’, a precizat Daea.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.