joi, 20 martie 2025

Cele mai citite

Fecső Attila: produsele obținute din Mangalita sunt total superioare celorlalte rase, atât ca gust, aspect fizic, cât și la calitate

 

Interviu cu fermierul Fecső Attila.

-Cum ați început să creșteți porci Mangalița și ce v-a atras la această rasă?

-Am început să creștem porcii din rasa Mangalita, varietatea blondă, având timp liber și spațiu adecvat. Calitatea premium și proprietățile unice ale rasei Mangalita ne-au determinat să ne axăm și să dezvoltăm această posibilitate, folosindu-ne de abilitățile locale, cum ar fi salina și sarea din salină.

-De cât timp vă ocupați cu creșterea acestei rase și câți porci aveți în prezent?

- Publicitate -

– Începutul acestei reprofilări a început în anul 2010, adică acum 15 ani. Momentan, lucrăm cu 41 de scroafe, plus încă 8 scroafe de rezervă. În momentul actual, deținem 49 de scroafe, 2 vieri și produșii acestor scroafe, care se pot ridica în totalitate la peste 300 de capete.

-Cum arată o zi obișnuită în ferma dumneavoastră?

-Având în vedere că avem domiciliul în Odorheiu-Secuiesc și ferma la Ocna de Sus, comuna Praid, facem naveta în cursul săptămânii (35 km) pentru a le da copiilor noștri posibilitatea de a învăța într-o școală de elită din oraș. Privind acest aspect, ajungem la sediu în jurul orelor 8:30 și ne desfășurăm activitatea până la orele 17.
În acest interval de timp, preparăm furajele necesare fiecărei categorii de porci (scroafe, purcei, grăsuni etc.) la sediu și mergem sus în ferma propriu-zisă pentru a hrăni efectivul, având în vedere că animalele le creștem în semilibertate, cât mai aproape de mediul lor natural.

-Ce diferențiază Mangalița de alte rase de porci?

- Publicitate -

– Diferența între rasa Mangalita și alte rase comune este extrem de mare, deoarece produsele obținute din Mangalita sunt total superioare celorlalte rase, atât ca gust, aspect fizic, cât și la calitate și sănătate.

-Care sunt principalele provocări în creșterea porcilor Mangalița?

-Principalele provocări în creșterea rasei Mangalita sunt legislația foarte schimbătoare, birocrația și, în primul rând, cunoașterea și înțelegerea temperamentului fiecărui animal în parte, pentru a putea colabora cu ei, ca și cum ar fi colegi (pare caraghios, dar așa este). Prolificitatea scăzută ne-a determinat să ne ocupăm și de genetica rasei, și după 15 ani de observații zilnice am ajuns să putem crește prolificitatea lor prin genetica noastră (cred că este unică în România), ajungând ca unele scroafe să fătese cu mult peste media de 5-6 purcei la fătare.

-Ce tip de hrană oferiți? Folosiți o dietă specială?

-La furajare, folosim numai cereale: orz, grâu și porumb, fără alte adaosuri, concentrate, premixuri etc. Având în vedere că scroafele de Mangalita nu sunt scroafe cu mult lapte, scroafele în timpul alăptării sunt hrănite și cu amestec de uruială cu concentrate, mai ales în perioadele reci.

-Cât de importantă este hrana naturală în dezvoltarea porcilor mangalița?

-Fiecare categorie de animal (purcei, scroafe, grăsuni, scroafe gestante) primește furaje conform nevoilor categoriei de vârstă, dezvoltare etc.
Trebuie știut că hrana naturală conferă calitățile specifice acestei rase și trebuie lăsată natura să-și facă treaba în demersul creșterii și dezvoltării acestei rase autohtone, pentru că, în caz contrar, își pierde aceste beneficii.

-Ce măsuri luați pentru a asigura sănătatea și bunăstarea animalelor?

-Bunăstarea lor este asigurată de cele 2 hectare în care sunt îngrădiți, unde porcii se pot juca și socializa. Terenul aferent fermei este parcelat, parcelele fiind ocupate de purcei și grăsuni din aceeași categorie de greutate, pentru a evita neînțelegerile între cei mari și cei mici.

-Cum selectați porcii pentru reproducere?

-Purceii pentru reproducere sunt selectați în funcție de genetica lor și a scroafei, ținând cont și de temperamentul acestora. Avem purcei Standard (10 mameloane) și purcei Standard Plus (peste 10 mameloane).

-Cât durează până când un porc ajunge la maturitate și poate fi valorificat?

-În principiu, Mangalita ajunge la maturitate în 180 de zile, iar efectivul pentru sacrificare ajunge la o vârstă de 16-17 luni pentru a atinge greutatea de 120-130 kg, care este optim pentru sacrificare, având în vedere că jambonul maturat de Mangalita este prioritar din punctul nostru de vedere.

-Ce greutate medie au porcii la maturitate?

-La maturitate, porcii ajung la greutatea de 100 kg, dar scroafele de reproducere au și peste 260 kg.

-Care sunt principalele produse obținute de la ”mangalițele” dumneavoastră și care sunt
cele mai apreciate?

– Produsele obținute din rasa Mangalita, crescută cât mai aproape de mediul ei natural, furajată natural, sunt cu mult superioare față de alte rase. Principalele produse obținute din această rasă sunt jambonul, slănina, mușchiul și mușchiulețul, primele 2 produse fiind premiate cu premiul I la toate concursurile la care am participat în ultimii ani.
Între timp, am reușit să deschidem și să autorizăm un Punct Gastronomic Local de Mangalita.

-Unde vindeți produsele din carne? Colaborați cu restaurante sau magazine?

-Produsele obținute din această rasă superbă le valorificăm prin punctul gastronomic local, situat în incinta firmei. Momentan, legislația nu ne dă voie să valorificăm către restaurante sau magazine, din cauza restricțiilor P.G.L.

-Cum percep clienții carnea de Mangalița în comparație cu alte tipuri de carne?

-Clienții sunt foarte încântați de calitatea produselor noastre, iar cine a consumat din produsele noastre, în majoritatea cazurilor, revine și nu se mai lasă păcălit de industria alimentară.

– Puteți să ne vorbiți despre măsurile luate pentru a face ferma mai sustenabilă?

-Sustenabilitatea fermei o facem prin nefolosirea aditivilor și concentratelor în furajare, ținem strict cont de trăsăturile și nevoile animalelor, și consiliem cu drag clienții noștri, atât din punct de vedere al animalelor vii, cât și al produselor.

– Cum vedeți viitorul acestei rase în România și în Europa?

-Rasa Mangalita are un mare viitor atât pe plan local, cât și pe plan internațional, dar momentan, din cauza PPA, există restricții de export atât la animale vii, cât și la produsele obținute din ele.

-Aveți planuri de extindere sau diversificare a activității în viitor?

-Planuri de extindere există întotdeauna, pentru că așa se dezvoltă o fermă, dar finanțările se lasă așteptate, ceea ce ne împiedică să ne dezvoltăm conform cerințelor și previziunilor noastre. De exemplu, nu s-a dat drumul la programul de prevenire a PPA, prin care am fi dorit să modernizăm partea de biosecuritate a fermei, având în vedere că sumele pentru această investiție depășesc cu mult bugetul și posibilitățile financiare de care dispunem, dar încet-încet, mergem înainte și sperăm că legislația nu se va schimba de la o zi la alta, astfel încât să nu ne pună piedici în dezvoltarea acestei ferme.

-Mulțumim!

 

Punct local gastronomic de Mangalita

 

 

- Publicitate -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Popular Articles