„Ferestrele” lui Bill Gates ating acum și papilele gustative ale cetățenilor lumii

0
bill gates ferme washington
Foto credit: Google Maps

De la fermele din Washington ale lui Bill și Melinda Gates vin cartofii care merg în restaurantele McDonald’s din SUA.

Cartofii, morcovii şi cepele sunt însă doar unele dintre legumele crescute în interiorul imperiului agricol pe care îl deţin cei doi vestiți antreprenori, care au devenit cunoscuți datorită vestitului sistem de operare care animă computerele lumii.

Cu 108.860 de hectare pe numele lor, cei doi sunt cei mai mari proprietari de teren agricol din Statele Unite ale Americii (SUA), fermele din Washington fiind atât de mari încât pot fi observate din spaţiu, scriu cei de la The Independent.

Bill și Melida sunt, în prezent, în mijlocul unui divorţ care presupune împărţirea unei averi colosale, incluzând aici mai multe businessuri şi terenuri din cel puţin 18 state americane, achiziţionate prin intermediul unui număr de 22 de societăţi cu răspundere limitată de tip paravan.

Cei doi Gates mai bine de 28.000 de hectare de boabe de soia, porumb, bumbac şi orez în Louisiana. De asemenea, în proprietatea lor se mai află circa 8.000 de hectare de boabe de soia în Nebraska, respectiv aproape 5.700 de hectare în Washington, incluzând mai multe câmpuri cultivate cu cartofi care merg direct către McDonald’s.

Cu toate că numărul de exploataţii agricole deţinute de cei doi miliardari ar putea şoca destui de mulţi oameni, investiţiile în terenuri agricole au câştigat tot mai multă popularitate în ultimii ani.

„Fermierii nu mai dețin active”

Peste 50% din fermierii americani nu deţin pământul pe care îl lucrează, iar preţul suprafeţei cultivate s-a dubat de la mijlocul anilor 1990 până în prezent la aproape 3.000 de dolari/acru (un acru este egal cu 0,4 hectare).

Societăți cum sunt Prudential şi Hancock au divizii dedicate special investiţiilor în peste 114 milioane de hectare de teren agricol deţinut şi închiriat de non-fermieri.

„Fermierii nu mai deţin active. Alte persoane deţin activele, indiferent că vorbim despre pământ sau echipamentul închiriat. Când grupurile de investiţii deţin pământurile respective, fermierul are nevoie în continuare să îl cultive. Însă aleg să îl închirieze… aşa că fermierii nu se vor bucura de beneficiile pe care le implică deţinerea propriu-zisă a pământului”, a precizat Jonathan Hladik, director de politici în cadrul Centrului pentru Afaceri Rurale din SUA.

Totodată, există o serie de temeri cu privire la climă: Gates a declarat că activităţile sale agricole reprezintă un business separat de fundaţia filantropică pe care o conduce, printre obiective căreia se găseşte şi combaterea schimbărilor climatice. Miliardarul a mai notat că fermele sale fac parte dintr-un program de sustenabilitate privind sănătatea solului.

Agricultura din SUA produce peste 10% din totalul emisiilor de carbon din ţară, conform Departamentului pentru Agricultură din Statele Unite.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here