Cu toţii stim cât de importantă este astăzi realizarea în condiţii tehnice impecabile a unei construcţii pentru zona agro-zoo-alimentară. Din gama largă de probleme care trebuie rezolvate în aceste cazuri, acum am ales să le rezolvăm, tehnic şi teoretic, pe cele hidro.
De cele mai multe ori aflăm că cele mai bune soluţii hidro sunt produse în afara ţării şi costă o avere. Totuşi, la o scanare a ofertei producătorilor români de materiale de construcţii, am găsit soluţii produse în România. AdePlast, sub licenţa germanilor de la Schomburg, produce o serie de astfel de materiale şi soluţii chiar lângă Ploieşti. Pentru a putea face faţă unei problematici atât de diverse, AdePlast a investit în facilităţi de producţie şi cercetare peste 50 milioane de euro din 2008 până în prezent, aflăm din comunicările companiei.
Câteva soluţii produse lângă Ploieşti
Betocrete este produs pentru hidroizolarea fundaţiilor sau realizarea de bazine pentru apă şi este produs sub licenţă Schomburg. Este un aditiv capabil să impermeabilizeze în masă betonul, acesta devenind nu numai impermeabil, ci şi rezistent la dejecţii de animale.
Betocrete este sub formă lichidă şi se poate pune în cifa de beton înainte de turnarea betonului. Este foarte simplu de utilizat, iar beneficiarul poate să adauge soluţia cu 10-15 minute înainte de turnare. Materialul trebuie însă omogenizat corespunzător. Betocrete de la Schomburg este singurul aditiv lichid din lume, iar această particularitate ne ajută pentru că substanţa se omogenizează foarte uşor .
Pentru un metru cub de beton avem nevoie de aproximativ 7-8 kg de Betocrete, iar costul unui kg de material este de 2,2 euro.
Acest produs a fost folosit pentru realizarea de dane de acostare a vapoarelor în Marea Nordului. Un accesoriu aproape obligatoriu este banda expandabilă pentru îmbinări de suprafețe de turnare beton pe care o găsiţi sub numele de INDUFLEX CJ 13. Costul unui astfel de material este de 3,51 euro pe metrul liniar.
Pentru cei preocupaţi de agrementările necesare în proiectele europene, AdePlast a obţinut de la Ministerul Sănătăţii toate agrementările necesare, chiar şi pentru apă potabilă.
Ai turnat betonul dar ai probleme cu mediul
Aquafin este un alt produs ideal în cazul în care aveţi o fermă de porci, de exemplu, cu betonul deja turnat, dar nehidroizolat. Este o hidroizolaţie pensulabilă/spreiabilă (minerală prin cristalizare) care autosudează microfisurile betonului în 28 de zile (n.r. în comparaţie cu alte soluţii care autosudează într-o perioadă dublă de timp). Aceasta se aplică peste suprafaţa reparată în prealabil, dacă sunt sezizate segregări ale betonului, fisuri sau deficiențe de turnare.
Specialiştii Schomburg ne asigură că soluţia rămâne permanent activă, iar în contact cu apa dezvoltă cristale hidroizolante atât la suprafaţa betonului, cât şi în profunzimea lui.
Costul unui astfel de sistem pleacă de la 1,7 euro pe mp. Observăm că pentru acest produs AdePlast este extreme de competitiv.
Culoare şi hidroizolaţie: InduFloor
Pentru pardoselile care necesită şi culoare, AdePlast împreună cu Schomburg oferă soluţii şi sisteme epoxidice şi poliuretanice într-o gamă variată de culori.
Un sitem epoxidic se aplică peste betonul sablat, dar dacă umidităţile sunt mari, este nevoie de amorse speciale, altfel există riscul exfolierii.
Amorsele epoxidice pot fi aplicate pe beton turnat chiar şi de 5 zile: InduFloor IB 1240 sau InduFloor IB 1250 “creează o barieră contra umidităţii” spun specialiştii. Aflăm că InduFloor IB 1240 poate fi aplicat chiar şi pe suprafeţe contaminate cu ulei.
Peste aceaste amorse se aplică şapă exoxidică Indufloor IB 3357 sau şapă poliuretanică Indufloor-IB 3386.
Toate acestea rezistă la trafic, se aplică într-un strat de 1,5 – 3 mm, şi pot fi aplicate şi în sistem antiderapant, cu nisip de cuarţ.
În cazul fermelor constructorul este obligat să ridice sistemul de protecţie şi pe perete. În acest caz, există varianta de agent Tixotropic care se adaugă în răşină şi permite şi aplicarea pe verticală.
Un astfel de sistem poate pleca cu prețuri de la 24.7 euro pe mp.
Scurgerile din bazinele de epurare, o amintire neplăcută
Pentru staţiile de epurare a apelor uzate rezultate în urma creşterii animalelor, AdePlast oferă hidroizolaţiile numite GEPOTECH pe bază de polyurea pură. Acestea se aplică cu un reactor special (n.r. utilaj în care sunt prelucrate şi amestecate componentele sistemului) la temperatura de 80 de grade C şi la presiuni mari.
GEPOTECH se folosesc pentru staţii de epurare pentru că sunt extrem de rezistente la abraziune şi la uzură chimică şi acoperă până şi fisuri dinamice (n.r. fisuri care există şi se pot mări prin influenţa presiunii apei din bazin), asta înseamnă că nu vă veţi trezi cu pierderi sau deversări de ape uzate. Ca ”primer” se utilizează Indufloor IB 1248 iar ca produs hidroizolant Gepotech 11/22 în grosime de minim 2,5 mm. Acest sistem este capabil să preia fisuri de până la 2 mm.
Un astfel de sistem poate pleca de la un cost de 55.4 euro la mp.