Fermier Crevedia: „Sper să compensez pierderile de la rapiță cu celelalte culturi”

0
- Reclamă -

După un an 2016 în care producția și prețurile la rapiță au fost bune, ba chiar foarte bune am putea spune, 2017 nu se anunță la fel de promițător pentru Florin Teodorescu, un fermier din Crevedia, județul Dâmbovița, care spune că sunt ceva probleme cu răsărirea pe anumite suprafețe, pe care va trebui să le întoarcă. Speră însă să-și acopere pierderile din producțiile obținute la celellate culturi.

Singurul inconvenient este cu rapița, dar sper să compensez cu celelate culturi, cu grâul și orzul, iar după aceea cu culturile de primăvară. Prețurile la rapiță și floarea soarelui sunt bune, în timp ce la grâu, orz și la porumb sunt sub orice critică, foarte mici în comparație cu cheltuielile care se fac, pentru că nu suntem într-o zonă cu un sol foarte bun, suntem de categoria a treia-a patra. Noi nu facem 10 tone/ha, dacă facem 5-6 tone/ha suntem foarte buni”, a declarat Teodorescu, cu care am discutat la întâlnirea cu fermierii organizată de Naturevo.

Un distribuitor de inputuri își face loc pe piață cu uleiul de rapiță și soia presat la rece

Rapița anul trecut

In 2016, el a obținut o medie la grâu de 5,5 tone/ha, la porumb a fost slab – 4 tone-4,5 tone/ha. Pe e altă parte, este mulțumit de floarea soarelui care cu toată seceta „își face cât de cât treaba”.

„Porumbul este mai compromis când nu are umiditate sau este secetă când este perioada de înflorire și de hibridare. Seceta este o mare problemă, nu chiar în fiecare an. De exemplu, în Ardeal a plouat 900 litri, iar la noi n-au fost 300 litri”, a spus Teodorescu.

Un ultim amănunt: Teodorescu are culturile asigurate pentru că este obligat de instituțiile de la care ia credite și companiile cu care lucrează.

 Vezi Producția de rapiță, în creștere la nivel mondial

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.