Fermier francez: Nu putem controla prețurile la cereale, ministerul nu are cum să intervină

0
fermier francez
- Reclamă -

Prețurile la cereale sunt la un nivel foarte jos, iar din păcate nici prognozele nu se arată prea bune, fie că vorbim de 2016, fie de anul viitor, după cum a avertizat chiar Comisia Europeană.

Fermierii români se tem că nu vor avea cum să-și acopere cheltuielile de producție, în condițiile în care vremea nefavorabilă  din acest an a afectat volumul recoltei. Datele din piață arată că la o medie de 3,5 tone/ha, prognozată pentru producția de grâu din acest an, nu se poate vorbi de profit în niciun caz. Poate de la cinci tone în sus, calculele să arate ceva mai bine. Totul depinde de cererea și oferta de pe piața internatională și nicidecum de vreo intervenție a oficialilor de la Ministerul Agriculturii, așa cum cer mulți agricultori.

‘’Prețurile sunt slăbuțe, dar noi nu putem controla evoluția lor, Este imposibil, prețul se face la nivel mondial, fiind dat de piața liberă. Ministerul Agriculturii nu poate să intervină’’, afirmă Thiery Bourgoin, un francez care lucrează 2.500 ha de teren agricol, din care un sfert sunt în proprietate, în localitatea Mircea Vodă, județul Brăila.

O piață sub presiune

În Franța, cel mai mare producător de grâu din UE, este așteptată o producție mai mică cu circa 10%, urmare a bolilor din primăvară, fiind estimat un volum de 37 milioane de tone, a anunțat ministerul de profil din această țară. Doar 49% din suprafețe sunt condiderate în stare ‘’bună spre bună’’, spre deosebire de anul trecut când procentul era de 76%.

Probleme în ce privește calitatea grâului ar putesa avea și ucrainieinii, din cauza ploilor din timpul culesului. Producția a fost revizuită în creștere, fiind așteptată o recoltă de circa 23 milioane de tone, din care mar eparte va merge la export. Ucraina este al treilea cel mai important exportator european de cereale.

- Reclamă -
- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.