24% din laptele de la raft este din import. La produsele lactate, procentul este dublu

0
- Reclamă -

Producătorii locali de lapte sunt puternic concurați de importurile din Polonia și Ungaria, care intră în țară la prețuri foarte mici. S-a ajuns ca laptele să ajungă la poarta fabricilor deținute de multinaționalele din România la prețuri de 15-18 eurocenți/litru, nivel care include și transportul, ceea ce înseamnă undeva la 80 de bani/litru, spune Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România. Spre comparație, prețul minim în Uniunea Europeană este de 0,22-0,23 eurocenți/litru, în condițiile în care multe state au o politică proprie de protejare a producătorilor.

În total, importurile reprezintă undeva la 10% din materia primă procesată de fabrici, după cum susține și Dorin Cojocaru, președintele Asociațíei Patronale din Industria Laptelui (APRIL). La raft, situația este cu mult mai gravă, în condițiile în care laptele din import reprezintă 24% din oferta de pe rafturi, iar produsele lactate undeva la 50%.

De vină pentru această situație sunt și fermierii români care nu au susținut fabricile autohtone de lapte și au preferat să livreze producția multinaționalelor care îl achiziționau la prețuri mai mari. Astfel s-a ajuns ca în timp de la peste 400 unități de procesare să mai existe acum circa 150, iar numărul lor este în continuă scădere, spune Claudiu Frânc.

Pentru consumatorul român, însă, cel mai mult contează prețul, acesta fiind și principalul criteriu de alegere a produselor.

“Cineva câștigă nesimțit de mult. La mine prețul de achiziție s-a redus cu circa 50%, de ce nu se vede  și la raft? Din cauza lipsei puterii de cumpărare a românului, el cumpără după preț, nu după calitate. Așa au apărut mizeriile și  porcăriile făcute din ce vreți dumneavoastră, dar nu din lapte, iar noi le punem în rafturi sub denumiri de produse lactate”, a declarat Claudiu Frânc la Realitatea TV.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.