Cum ar putea România să devină un jucător important în bazinul Mării Negre

0
- Reclamă -

România este țara cu cea mai mare suprafață de porumb cultivată la nivel european, când vine vorba însă de producții cu totul alta este situația. Anul trecut, de exemplu, media la hectar a fost de 3,8 tone, adică cu mult mai mică față de cea obținută în statele occidentale. Producția totală de porumb s-a ridicat la circa 8 milioane de tone, din care 3,5 milioane de tone a mers la export.

Producătorii locali spun că dacă ar obține producții de 9 tone/ha, ceea ce ar fi chiar normal pentru țara noastră, atunci am putea vorbi de România ca fiind un jucător important pe piața porumbului la Marea Neagră. Un lucru care până la urmă nici nu pare așa de greu de atins dacă se folosesc hibrizii cei mai potriviți pentru condițiile de climă de noi.  

CITEȘTE ȘI Fermier Giurgiu: Orice cultură este rentabilă dacă o faci cum trebuie

 ‘’Avem o șansă noi, producătorii de porumb,  pentru că putem să creștem producția de la veo 4 tone/ha, cât este acum în România, la circa 9 tone/ha, cât ar trebui să fie producția la noi. Aceasta înseamnă că România ar putea deveni un jucător important în zona Mării Negre la export. Avem această șansă și trebuie să o fructificăm. Este important să găsim hibrizii cei mai potriviți pentru zonele noastre, astfel încât să putem obține oducțiile maxime’’, a afirmat Nicolae Sitaru, reprezentantul Asociației Producătorilor de Porumb din România la Ziua Semințelor Certificate de la Negrești, județul Vaslui.

Și la grâu situația este în mare cam aceeași. România a avut în 2015, o suprafață de 2 milioane de hectare semănate, de pe care a obținut o producție de 7,8 milioane de tone, media la hectar fiind de 3,8 tone. La export, au mers circa 3,5 milioane de tone, valoarea livrărilor ridicându-se la 692 milioane de euro.

CITEȘTE ȘI Asociația Producătorilor de Porumb a început colaborarea cu ISTIS

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.