Fermier Giurgiu: „La grâu și orz nu se câștigă în acest an”

0
- Reclamă -

Fostul parlamentar Marin Anton, care administrează câteva mii de hectare de teren agricol în județul Giurgiu, susține că în acest an culturile de orz și grâu nu sunt profitabile, spre deosebire de rapiță care este mult mai interesantă din acest punct de vedere pentru agricultori.

“80-90% dintre traderi, care de altfel, fac jocurile pe piața internă, au contractele deja încheiate cu fermierii.  La grâu și orz prețurile sunt mai mici comparativ cu cele de anul trecut. Nu este încurajant să cultivi, de altfel eu tot reduc suprafața cu grâu de câțiva ani. Cei care câștigă la aceste două culturi sunt comercianții”, susține Marin Anton. El se declară nemulțumit și de contractele pe care fermierii trebuie să le încheie cu traderii, pentru că ei au doar obligații, nu și beneficii.

Anton spune că pentru ca fermierul să rămâne cu ceva profit la cultura de grâu, prețul primit ar trebui să fie între 135-150 de euro pe tonă.

La orz, la momentul actual se vorbește de un nivel de 115 euro pe tonă, insuficient pentru ca această cultură să fie rentabilă.

Fermierii care au pus rapiță vor avea ceva mai mult noroc, după câte se pare. Suprafețele semănate cu rapiță s-au ridicat în acest an undeva la 750.000 hectare, însă vremea capricioasă și-a spus cuvântul, producând pagube pe unele suprafețe.

Marin Anton a fost parlamentar în legislativul anterior. El a fost cel care a propus noua formă a legii supermarketurilor, care prevedea obligativitatea retailerilor ca la produsele proaspete 51% din marfa de pe rafturi să provină din România. Din păcate, însă, legea nu se aplică, ba chiar se pregătește o nouă formă acum total modificată.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.