Până în prezent un număr de 2.775 de producători de tomate au depus actele pentru decontare în cadrul Programul de sprijin pentru tomate cultivate în spaţii protejate, iar 2.665 dintre aceștia au primit banii, a anunțat ministrul Agriculturii Petre Daea, care susține că acest program se va derula pe parcursul a opt ani.
El a mai precizat că în primul ciclu de produție – marfa poate fi livrată până la data de 15 iunie, termen prelungit la solicitarea legumicultorilor – au plantat roșii 5.179 de producători, din care 4.751 livrează pe piață.
Până la acest moment, 2.772 producători au încheiat deja ciclul, a precizat oficialul român.
Producătorii agricoli din România sunt susținuți, printr-un program guvernamental, să cultive tomate în spații protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producția autohtonă, punând la dispoziție mărfuri de calitate și proaspete.
Programul are în vedere să diminueze importurile de tomate, odată cu crearea de noi locuri de muncă, așa cum este prevăzut în Programul de Guvernare. Pentru acest pogram au depus cereri peste 6500 producători.
Importuri mai mari cu 32,7%, în 2016
Românii au mancat tot mai multe tomate din import, în ultimii ani, în mare parte și pentru că în afara sezonului nu exista producție locală. În 2016, importurile s-au ridicat la 76.300 tone, iar valoric au atins 70,2 milioane de euro, ceea ce reprezintă o creștere cu 32,7% faţă de 2015 (+17,3 milioane de euro). Cu ajutorul acestui program de sprijin pentru producția de tomate românești, oficialii de la MADR speră să revigoreze producția locală.