Fermierii români redescoperă cultura de soia. Producţie record, în 2017

0
platatie-soia
- Reclamă -

Soia se numără pe lista culturilor cu producţii record, alături de alte opt, în acest an, după cum a anunţat ministrul Agriculturii Petre Daea la conferinţa de prezentare a bilanţului pe anul 2017. România a obţinut o producţie de 405.300 tone de soia, media la hectar fiind de 2.381 kilograme la hectar, ceea ce însemnă o suprafaţă cultivată de circa 140.000 hectare, nemaiîntâlnită în România, în ultimii ani, cel puţin. Concret, în 2017 a fost înregistrată cea mai mare producţie totală de soia realizată în ţara noastră, dar şi cea mai ridicată medie la hectar, potrivit informaţiilor comunicate de către Ministerul Agriculturii. În 2016, suprafeţele cultivate cu soia s-au ridicat la 127.000 ha, în creştere semnificativă după anii anteriori. Cele mai mici suprafeţe din ultimii zece ani au fost consemnate în 2008, când se ajunsese la circa 49.000 ha, după cele peste 133.000 ha raportate în 2007.

Citește și: Euler Hermes: “Piața românească de retail este estimată la 40 miliarde euro; 15% sunt produse locale”

Interesul fermierilor pentru soia este în creștere, mai ales că și subvențiile de la UE (circa 400 euro/ha) sunt semnificative. Pentru a obţine producţii bune de soia, agricultorii au nevoie de un sol lutos și cu rezervă de umiditate, pentru că fără apă în sol, plantele nu se dezvoltă. Specialiștii dau drept exemplu județul Brăila, unde există condiții propice pentru înființarea culturii, care poate fi chiar irigată. În ceea ce privește producția, aceasta poate ajunge chiar și la șase tone la hectar, dacă se face tehnologie, ceea ce presupune câștiguri “bunicele” pentru agricultori.

Principalele areale unde soia obține rezultate bune sunt zona de sud, sud-est (Câmpia RomânăÎ, centrul Transilvaniei – pentru că acolo temperaturile în anumite condiții sunt chiar mai bune pentru soia (temperaturile nu sunt excesive pe perioada de înflorit, soia este foarte sensibilă pe această perioadă la arșiță și temperaturi ridicate) – Banat (cu condiția să nu fie terenuri acide) și Moldova, în județul Botoșani, unde există cele mai mari suprafețe în prezent.

Sursă foto: www.cornandsoybeandigest.com

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.