Fermierii care folosesc neonicotinoide – taxă de 1 euro/hectar

1

Fermierii care folosesc neonicotinoide, inclusiv pentru tratarea semințelor, ar putea să suporte o taxă suplimentară de 1 euro pe hectarul cultivat și tratat cu aceste substanțe. Propunerea vine din partea Sindicatului Apicultorilor din România (SAR), iar ideea a fost deja prezentată ministrului agriculturii Petre Daea.

Banii colectați de la fermierii care utilizează neonicotinoide ar urma să ajungă la apicultorii ale căror familii de albine sunt direct afectate de aceste insecticide.

„Legat de derogarea folosirii neonicotinoidelor și anul acesta, SAR la discuțiile care au avut loc la MADR cu domnul ministru Daea a propus ca cei care folosesc aceste substanțe să plătească 1 euro/ha, iar cu banii obtinuți să se creeze un fond de ajutorare pentru toți apicultorii care înregistrează pierderi la familiile de albine în urma aplicarii substanțelor de mai sus. Această propunere a fost salutată de domnul ministru drept pentru care o vom pune în dezbatere la minister”, a anunțat într-o postare pe grupurile de apicultori Dănuț Puișoru, președintele SAR.

Nemulțumirea apicultorilor vine pe fondul interzicerii utilizării neonicotinoidelor la nivel european. Pentru campaniile de primăvară și de toamnă, în ciuda restricțiilor, fermierii români au obținut, în baza studiilor transmise la Bruxelles, o autorizare temporară pentru utilizarea acestor substanțe la tratamentul unor culturi vulnerabile precum porumb, floarea-soarelui, rapiță și sfeclă de zahăr.

Citește și Excluderea albinei ca specie din noua Lege a zootehniei poate distruge apiculturii

un comentariu

  1. […] Fermierii care folosesc neonicotinoide, inclusiv pentru tratarea semințelor, ar putea să suporte o taxă suplimentară de 1 euro pe hectarul cultivat și tratat cu aceste substanțe. Propunerea vine din partea Sindicatului Apicultorilor din România (SAR), iar ideea a fost deja prezentată ministrului agriculturii Petre Daea.… Cititi mai multe aici: Fermierii care folosesc neonicotinoide – taxă de 1 euro/hectar […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here