Fermierii din UE ar putea fi afectaţi de planuri Rusiei pentru exporturile de grâu

3

Rusia, cel mai mare exportator mondial de grâu, îşi propune să acapareze noi cote de piaţă de la Uniunea Europeană şi de la SUA, prin pătrunderea pe pieţele la care nu avea acces în trecut.

În cazul în care campaniile de marketing pe care le derulează în Irak, Arabia Saudita şi Algeria vor avea succes, Rusia îşi va consolida poziţia pe piaţa grâului din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii.

Preţul este din ce în ce mai mult factorul decisiv care asigură încheierea unor contracte de export, având în vedere problemele economice provocate, parţial, de scăderea preţului petrolului. Ieftinirea petrolului este un avantaj pentru Rusia deoarece menţine preţul grâului rusesc la un nivel scăzut în dolari.

„În condiţiile în care preţul petrolului rămâne la un nivel scăzut, tarile arabe se intreaba de ce platesc milioane de dolari in plus pentru necesarul lor de importuri de grau. Daca se va ajunge la un razboi al preturilor, ma astept ca graul rusesc sa castige cea mai mare cota din pietele care se vor deschide pentru cerealele rusesti”, a declarat un trader german.

Traderii americani nu pot concura cu preturile graului rusesc

Traderii americani se plâng de faptul că graul american este mult prea scump pentru pieţele din Orientul Mijlociu şi Africa. Costurile ridicate cu transportul feroviar precum şi un mecanism denumit variable storage rate (VSR) generează un preţ al grâului american mai mare decât cel al grâului rusesc. În schimb, Rusia este pe cale să îşi extindă capacităţile portuare cu 25 milioane tone şi vrea ca în 2022, cu doi ani mai devreme decât se preconiză, să ajungă  la o capacitate de export de 77,7 milioane tone de cereale.

În timp ce succesul grâului rusesc pe pieţele din Irak şi Nigeria ar fi o lovitura pentru SUA, expansiunea sa pe pieţele din Algeria şi Arabia Saudita ar fi o lovitura serioasă pentru grâul din Uniunea Europeană.

3 comentarii

  1. […] Rusia, cel mai mare exportator mondial de grâu, îşi propune să acapareze noi cote de piaţă de la Uniunea Europeană şi de la SUA, prin pătrunderea pe pieţele la care nu avea acces în trecut. În cazul în care campaniile de marketing pe care le… Cititi mai multe aici: Fermierii din UE ar putea fi afectaţi de planuri Rusiei pentru exporturile de grâu […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here