Fermierii reclamă pierderi financiare însemnate din cauza preţului redus la jumătate la grâu și orz

2
orzul-recolta-FGCR
- Reclamă -

Fermierii arădeni reclamă pierderi financiare însemnate din cauza preţului redus la jumătate, faţă de anul trecut, la grâu, orz sau alte culturi înfiinţate în toamnă, afirmând că nu îşi mai pot acoperi cheltuielile pe care le-au avut.

 

Directorul Direcţiei pentru Agricultură Arad, Ioan Martin, a declarat  că grâul se vinde în judeţ cu 75 – 80 de bani kilogramul, faţă de 1,5 – 1,6 lei anul trecut, iar orzul se vinde cu 65 de bani, faţă de 1,5 lei anul trecut. Rapiţa se vinde cu 1,8 lei, în timp ce anul trecut se vindea cu 3 – 4 lei.

„Explicaţii pentru această înjumătăţire a preţurilor culturilor înfiinţate în toamnă nu suntem noi în măsură să oferim, dar fermierii sunt nevoiţi să vândă chiar şi pe pierdere, pentru că producţia se poate degrada dacă este ţinută pe stoc o perioadă mai îndelungată”, a spus Ioan Martin.

Preşedintele Asociaţiei „Ţăranul Nădlăcan”, Gheorghe Porubsky, a declarat că la grâu şi la orz fermierii pierd aproximativ 1.500 de lei la fiecare hectar înfiinţat.

„Preţurile foarte mici de pe piaţă ne fac să fim pe pierdere absolută. La grâu, am avut cheltuieli de 5.500 de lei la hectar, iar la o producţie de aproximativ 5.000 de kilograme la hectar pe care o înregistrăm recuperăm doar vreo 4.000 de lei. Cam aceeaşi situaţie este şi la orz. Cu alte cuvinte, la fiecare hectar pierdem 1.500 de lei, în unele cazuri chiar 2.000 de lei”, a spus Porubsky.

- Reclamă -

Upside Foods şi Good Meat vor putea vinde carne cultivată în laborator

Fermierii din asociaţie au avut în acest an circa 2.500 de hectare de grâu şi 250 de orz.

- Reclamă -

2 comentarii

  1. […] Fermierii arădeni reclamă pierderi financiare însemnate din cauza preţului redus la jumătate, faţă de anul trecut, la grâu, orz sau alte culturi înfiinţate în toamnă, afirmând că nu îşi mai pot acoperi cheltuielile pe care le-au avut.   Directorul Direcţiei pentru Agricultură Arad, Ioan Martin,… Cititi mai multe aici: Fermierii reclamă pierderi financiare însemnate din cauza preţului redus la jumătate la grâu ș… […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.