Fermierii suedezi se confruntă cu o secetă fără precedent

5

Din cauza unei secete fără precedent, mulţi fermieri suedezi sunt nevoiţi să îşi trimită animalele la abator pentru că nu mai au fân cu care să le hrănească, informează AFP.

„Este cea mai proastă situaţie cu care ne-am confruntat…Tatăl meu a fost fermier timp de 60 de ani şi nu a văzut aşa ceva”, spune Jacob Gustawson, un fermier de 47 de ani din Norrtalje, la nord de capitala Stockholm.

Pompierii sunt şi ei în alertă având în vedere că zilnic trebuie să stingă între 20 şi 30 de incendii de vegetaţie sălbatică în apropiere de Stockholm în timp ce alte incendii au fost înregistrate până în apropiere de cercul polar. O mare parte a Suediei, precum şi statele vecine Danemarca, sudul Norvegiei şi nordul Finlandei, înregistrează în prezent o perioadă de călduri extreme, care potrivit prognozelor meteo nu se va opri prea curând.

Citește și S-a descoperit grupa de sânge preferată de căpuşe

În consecinţă, fermierii sunt obligaţi să îşi întrerupă rutinele sezoniere pentru că furajele pentru animale nu cresc aşa cum erau obişnuiţi. ‘În mod normal, în această perioadă a anului iarba ar fi trebuit să aibă o înălţime de 30-40 de centimetri’, a explicat Jacob Gustawson în timp ce arată spre o iarbă cu o înălţime de doar 10 centimetri. În acest condiţii, fermierul este obligat să îşi hrănească vacile de lapte cu nutreţul din rezervele de iarnă pentru le putea ţine în viaţă.

Lipsa furajelor a obligat deja unii fermieri suedezi să trimită mai multe din vacile lor la abator.

„Va fi nevoie de mai mulţi ani pentru a reface calitatea şi mărimea şeptelului”, a avertizat Ulf Wallin, purtătorul de cuvânt al Federaţiei fermierilor suedezi, care atrage de asemenea atenţia asupra focurilor de vegetaţie sălbatică înainte de sezonul secerişului.

„Aceasta este cea mai gravă criză cu care se confruntă fermierii suedezi de peste 50 de ani”, a spus Ulf Wallin, adăugând că pierderile sunt deja estimate la peste două miliarde de coroane (194 milioane euro).

Pentru a face faţă acestei crize fără precedent, Federaţia fermierilor suedezi cere magazinelor să vândă produse suedeze iar consumatorilor să cumpere produse suedeze.

„Dacă clienţii cumpără produse alimentare suedeze, mai ales carne, pot susţine cererea şi să ajute fermierii să beneficieze de un venit rezonabil”, a explicat Wallin.

Sursa: Economica.net

5 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here